Избрани Новини

Бартер на храни в Якорудско!

Натуралната размяна на храни и до днес жива в Якорудско!

Заради високата над 50% безработица в община Якоруда на мода продължава да е натуралната размяна на стоки.

Местните хора не прибягват до услугата на паричните знаци, когато става въпрос за хранителни продукти. Тогава започва договарянето или между самите тях, или ползват посредник. Находчиви търговци помагат на хората в населените места да се снабдят с това, което им е необходимо. Един има много картофи, друг пък е изкарал повече боб. Определя се цена на двата вида стока и размяната е факт, съобщава standartnews.

„Често пък ми дават картофи, аз ги продавам извън общината и с парите им купувам я олио, я захар. Разбира се, че остава нещо и за мен", обяснява млад търговец от Якоруда. Той твърди, че непрекъснато обикаля селищата, за да събира заявките на хората. Кой какво продава, кой какво иска да купи.

Така е от години по тези места. Пари рядко се въртят в оборот, допълват местни хора. Според тях причината за натуралната размяна на стоки е, че повечето от жителите в региона не печелят пари, тъй като са безработни. Те разчитат единствено на здравите си ръце и на селскостопанската работа.

"Едно семейство засажда и прибира 2 тона картофи. Оставя си 400-500 килограма за лична консумация, а срещу останалото количество се запасява с други хранителни продукти", споделят жители на село Бунцево. Пазарът и цените определят колко други хранителни продукти ще получи дадено семейство срещу 1 тон картофи, допълват те.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)