Избрани Новини

Цената на тока пълзи нагоре

Сектор енергетика е в тежко състояние, каза министър Щонов

Токът плавно ще расте. Това стана ясно от изказване на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред бТВ. "От гледна точка на анализите, нужно е плавно повишаване на цената на тока в период на няколко години. Ако се вдигне цената рязко, всичко ще влезе в баланс и за една година ще се изчистят нещата. Но това значи скачане на цената на тока с 50%, което не е необходимо за хората. Затова трябва да има плавно повишаване на цената на тока", обясни Щонов. Той обаче подчерта, че много по-важно е реформирането на сектора. Министърът отказа да прогнозира с колко процента като първа стъпка ще поскъпне токът.

„Сектор енергетика е в тежко състояние. Решенията от последните 5-10 години не са били адекватни, а състоянието на компанията се е влошило много в последната година и половина. Просто секторът е управляван нехайно”, обясни служебният министър.

Той добави, че НЕК има около 3 млрд. лева приходи на година. „В този момент дружеството е в много тежка финансова ситуация. Нужни са тежки последователни мерки, за да започнем да излизаме от тази ситуация. Това, което е липсвало в сектора, е последователност. На хората на власт им харесва да сключват големи проекти, а след 10 години проектът може да се обърне срещу нас. Вместо да има някаква прогноза в увеличението на цента тока, има увеличение, после намаление – няма последователност. Има редица решения и озадачаващи ходова от управляващите в миналото. След като сме добили реална представа за сектора, сега ще вкараме програма от мерки в Енергийния борд, за да се постигне последователност”, обясни министърът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов