Избрани Новини

ЕРП-тата искат скок на дневната цена на тока с 8- 14%

Новините

03-04-2014, 06:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ДКЕВР и НЕК не можаха да кажат нито какви са дефицитите в системата, нито какви са задълженията на НЕК

Трите енерго дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про" са поискали от 1 юли да им бъдат определени още по-високи цени от първоначално обявените между 7-9 %. Това стана ясно от изслушване на председателя на ДКЕВР Боян Боев пред парламентарната комисия по енергетика вчера.

По-късно Боев уточни, че ЕВН са поискали скок на дневната тарифа с около 8%, докато ЧЕЗ и "Енерго -Про" са заявили между 13 и 14 на сто. И трите дружества обаче са поискали двойно увеличение на нощната тарифа - около 26-28%. От началото на тази година нощната тарифа бе свалена с около 10% и ЕРП-тата бяха принудени да я продават по-евтино, отколкото я купуваха от НЕК. Боев не можа да каже каква промяна на цената на тока е поискала държавната НЕК.

"Тепърва ще се анализира дали дружествата имат основание за по-високата цена", заяви след заседанието Боев. Отсега е ясно единствено, че в тези свои сметки дружествата не са включили 350 милиона лева за закупен от тях, но неплатен от НЕК зелен ток. По тази причина те биха могли да коригират предложенията си още нагоре до края на юни. На въпрос дали е възможно, ако разходите за зелен ток на ЕРП-тата бъдат признати, да има повече от една промяна на цената на тока през тази година, Боев отговори: "Всичко е възможно, нека приключим с анализа".

От няколко месеца насам ЕРП-тата си прихващат суми, за да изчистят борча на НЕК. Именно това стана повод ДКЕВР да открие процедура по отнемането на лицензиите им. Вчера обаче и ДКЕВР, и НЕК се оказаха безпомощни в опитите си да убедят депутатите, че работят прозрачно и с точни разчети. Оказа се, че ДКЕВР не знае какъв е дефицитът в енергийната система. "В системата има дефицит, който не е от сега. Важното е как този дефицит ще ни се отрази", заяви Боев, без да уточни за колко пари става дума.

Шефката на НЕК Екатерина Истаткова пък не можа да каже точно колко пари дължи НЕК на ТЕЦ-овете, ЕРП-тата, зелените централи и т.н. Отделно от това Истаткова не успя да каже и дали има "прихващане" на пари между държавните НЕК, Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй".

 

ПОЗИЦИЯ

Българската асоциация "Природен газ" обвини енергийния регулатор, че спъва газификацията у нас. От ДКЕВР решиха да намалят от 1 април нормата на възвръщаемост на капитала на газоразпределителните дружества, както и цените за крайни потребители. В отворено писмо от асоциацията заявяват, че от години търсят партньорството на ДКЕВР, за да подобрят качеството и да понижат цената на услугите. "Ето защо положихме усилия да открием какво ви дава основание да твърдите, че всички ваши действия и решения са насочени към подобряване на условията за развитие на процеса на газификация на България. За съжаление, не открихме нито един, дори отделен пример на такива решения или действия от ваша страна", заявяват от асоциацията. Към ДКЕВР са отправени серия от критики, включително че променя договорите едностранно и че необосновано дава статут на привилегировани клиенти на определени предприятия. "Не на последно място, уважаеми госпожи и господа, опитът ви да се правите на членове на Извънредна комисия не ви прави страшни, а смешни", пишат още от асоциация "Природен газ".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)