Избрани Новини

Рибари:Трябва държавна квота за улов на делфини

Морските вълци притеснени, че бозайниците в Черно море застрашават рибата

Уловът на делфини у нас е забранен от няколко години със закон. Рибарите в Царево обаче обясняват, че популацията им е толкова голяма, че нанасят вреди не само на рибарите, но унищожават и рибата в Черно море.

"Има пасажи с хиляди делфини. Пътуваме по половин час сред делфини и няма риба.
Един  малък делфин за да оцеле на ден му трябва минимум 15 кг. риба. На афалите са им нужни два пъти повече", обясняват морските вълци.

Оплакват се, че в последната година посягат и на мрежите. Рибарите обясняват, че често им се случва да извадят пълна мрежа само с глави и опашки от риба, която е станала прехрана на стадо делфини. Посягали на калкана, дори на попчетата.
 Смятат, че държавата трябва да се намеси сериозно и да определи квота за улов на делфини, като по този начин ще се извърши санитарно прочистване на морето.
 Не приемат съмненията в обществото, че мъртвите делфини, които миналото и по-миналото лято изплуваха на брега, са убити от тях или техни колеги. Защото по думите им смъртта на едно или две животни не решава проблема. Знаят, че ще имат проблем с еколозите, но смятат, че трябва да намерят допирна точка./ Нова тв



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов