Избрани Новини

Пиратско съкровище, делфини и средновековна църква очакват гостите на "Света Анастасия"

Едно от местата, което не може да се пропусне, е ресторантът със знаковото име „100 години назад"

Първият обитаем остров откри туристическия сезон. Българският „Алкатраз”, известен още и като „Болшевик”, а сега – „Света Анастасия”, вече е модерна атракция на Черноморието.

Изцяло преобразено, късчето земя очаква първите си гости. Едно от местата, което не може да се пропусне, е ресторантът със знаковото име „100 години назад". Пиратско угощение, моряшко мезе или монашеска чорба е изборът пред клиентите. Рецептите са изцяло автентични и приготвени с майсторлък. Готвачите тренират на място от месец, а тайната се крие и в подправките, които растат на острова. Цените са съвсем достъпни. До острова се стига с кораб - първият с редовни курсове от бургаския мост. катамаранът ще се движи до края на октомври.

Веднъж стъпили на острова, туристите стават част от историята. Бившият манастир и затвор е превърнат в интерактивен музей, в който пирати пазят съкровище, монаси пишат библия, а делфините, които се промушват под краката ви, са съвсем като истински. „Пространство, което свързваме с по-близкото минало, с поезията на Христо Фотев, с онова, което островът представлява днес, като една палитра от образи и звуци", каза сценографът Венелин Шурелов.

Средновековната църква е изцяло реставрирана и има идея да стане действащ храм. Ресторантът също е готов за посетители. Гозбите се поръсват с пресни подправки, островно производство. „Тук също са садени. Имаме див гьозум, имаме розмарин. Девисил също, който се употребява, или лющян, както още се казва, за супа”, изброява майстор-готвачът Любомир Пенков.

С печата на острова в ръце, управителят му има и послание към посетителите. „Да идват с нещо малко - дали като подаръче, дали просто като жест, с някаква идея, дори ако щете история или виц, ще допринасят да се гради островната история", посочи управителят Павлин Димитров.

Цената на пътешествието до острова е колкото билет за кино - 9 лв. за възрастни в двете посоки, 6 лв. - за деца и пенсионери. На кея могат да акостират и частни лодки и яхти.
Ако искате да се почувствате като монах, нощувка в съвременна килия струва 50 лв. на човек и 80 лв. - за двама. В по-луксозната стая от някогашния манастир, с романтична гледка, спането е с по 20-30 лв. по-скъпо, съобщава БиТиВи. Кръщене, сватба под вода или просто гмуркане с инструктор са част от останалите атракции, които ще са достъпни още това лято.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов