22 партии и 7 коалиции заявиха участие в парламентарните избори

Партиите и коалициите могат да нанасят промени в листите си до 2 септември

За предсрочните парламентарни избори на 5 октомври в Централната избирателна комисия са се регистрирали 22 партии и 7 коалиции, съобщиха от ЦИК.

Точно в 18:00 часа изтече крайният срок желаещите да участват в предизборната надпревара партии и коалиции от партии да се регистрират в Избирателната комисия, като представят поне 2500 валидни подписа. Те ще бъдат проверени от ГРАО до 23 август.

До последния ден да се регистрират изчакаха коалицията "БСП лява България" и партиите ДПС, Български национален съюз "Нова демокрация", Социалдемократическа партия, "Глас народен", БКП , "Обединена България", Партия на зелените, "Нова България", "Другата България", "Нова сила" и "Новото време", предаде БТА.

Още утре ЦИК трябва да изпрати на районните избирателни комисии (РИК) списъка на всички партии и коалиции, които са се регистрирали. До края на деня кметовете на отделните общини трябва да определят местата за обявяване на избирателните списъци и също да уведомят РИК.
Партиите и коалициите могат да нанасят промени в листите си до 2 септември, а на следващия ден - 3 септември, ще бъде изтеглен жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината.

Предизборната кампания ще започне официално на 5 септември или точно един месец преди датата на изборите за 43-то Народно събрание - 5 октомври.
Всеки гражданин може да направи справка дали името и подписът му фигурират в регистрационните списъци на дадена партия на електронния сайт на ЦИК. Такава  възможност имаше и на Европейските избори през май, което предизвика сериозно обществено недоволство, тъй като се оказа, че редица партии са включили лични данни на хора, без те да знаят за това и да са ги предоставяли за регистрация на партия. В правомощията на ЦИК обаче не попада възможността комисията да отстрани партии заради неправомерно използвани подписи.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"