Избрани Новини

Презаверете рецептурните си книжки до края на месеца!

До момента са презаверени 77 135 рецептурни книжки с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите

Към 1 август 2014 г. в Районна здравноосигурителна каса Благоевград са заверени 9057 нови рецептурни книжки на хронично болни пациенти  и 27 902 рецептурни книжки с нови диагнози. До момента  са презаверени 77 135 рецептурни книжки с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ). Ежедневно на ден за презаверка на рецепетурни книжки преминават от 100 до 150 хронично болни.

С въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите от 1 декември миналата година е необходимо прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни МКБ-кодове. Във връзка с това  Районна здравнаосигурителна каса Благоевград напомня на пациентите, че първо трябва да отидат при личните си лекари, които да извършат прекодирането, а след това да презаверят рецептурните си книжки в касата или в  изнесените офиси в градовете Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев.

Срокът за презаверяване на рецептурните книжки е до 31 август 2014 г.

 За 14 заболявания не е необходима презаверка на рецептурната книжка. Това са скарлатина (A38); злокачествено новообразувание на простата (С61); злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче (С64); вроден дефицит на фактор VIII (D66); вроден дефицит на фактор IX (D67); болест на Паркинсон (G20). В списъка са още множествена склероза (G35); есенциална първична хипертония (I10); предсърдно мъждене и трептене (I48); бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40); хроничен бронхит, неуточнен (J42); езофагит (K20); остър тубулоинтерстициален нефрит (N10) и хиперплазия на простата (N40).Презаверка на рецептурната книжка с четиризначен МКБ-код се изисква и в случаите при издаване на нов протокол за лекарства или при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка.

РЗОК – Благоевград напомня, че пациенти които имат заверка  на рецептурната книжка  през 2014 година не подлежат на нова презаверка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов