Избрани Новини

Поклонници на поход от "Св.София" до Рилския манастир

Традиционният поклоннически поход от църквата "Св.София" до Рилския манастир се е състоял за пета поредна година, съобщи доц. Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет, цитиран от БТА. По традиция походът започва на 1 август в София и завършва на
празника Преображение господне в Рилския манастир. Походът е свързан и посветен на последното пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски, през 1469 г. По време на прехода се преминават пеша над 100 км разстояние през планините Рила, Верила и Витоша, разказа Павел Павлов. "Това не е туристически поход, а молитвено шествие", уточни той. През тази година в похода са участвали около 300 души, които са извървявали част от разстоянието. В началото те са били 122 -ма, а в края му, в Рилския манастир - 133-ма. По време на похода, в който участват и свещеници от Софийска митрополия, се извършват и служби. За много хора в селата, през които минаваме, това е празник, защото при тях няма свещеници, разказа доц.
Павлов. Най-възрастният участник през тази година, преминал цялото разстояние, е бил на 70 години. Сред най-малките са били деца на 7 и 8-годишна възраст.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов