Избрани Новини

Спирането на ОП „Околна среда” бави завършването на пречиствателната станция в Радва

Шефът на „В И К” – Бургас: Когато съоръжението работи – миризмите са в малки количества

Проектът за пречистветалната станция в Равда, който трябва да обхване Слънчев бряг, Равда, Несебър, Ахелой и Каблешково няма да бъде завършен до края на тази година. Това прогнозира пред Burgasutre.bg изпълнителният директор на „В и К” – Бургас – инж. Ганчо Тенев. 

По инфраструктурата в момента се работи, но по договор крайните срокове са били до декември 2014 г. Според инж. Тенев най-вероятно те ще бъдат удължени, тъй като в момента ОП „Околна среда” на практика е спряна.

„Ще има удължение на срока, но не мога да кажа на този етап какво ще бъде то, защото първо трябва да се „отпуши” програмата, да се разплатят общините с изпълнителите, а от там да се задвижат и проектите”, каза още той.

По думите му, в района на пречиствателната станция миризмите са в мали количества, което било нормално при функциониране на съоръжението, а мониторингът за качеството и чистотата на изтичащите в морето води бил ежедневен. Той се извършва от Регионалната Здравна инспекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция – Бургас, както и от водоснабдителното дружество.

Въпреки, че собственици на имоти в района се оплакват от ароматите, до момента нямало сигнал, за който от В и К дружеството /изпълнител на проекта/ да са били информирани от ЕС. „Има отстояния от пречиствателната станция, които трябва да се спазват съгласно Закона за здравето. Специално, когато тя работи миризмите са в малки количества. Няма пречиствателна станция, която да не мирише, но всичко е нормално като цяло”, допълни още шефът на дружеството.

Той е убеден, че капацитетът на недовършената инфраструктура ще бъде достатъчен за нуждите на петте туристически дестинации. „В началото на проекта бяха заложени перспективите за развитие и именно за това бяха обхванати всички ключови места в двете курортни общини с идеята, че няма място за друга пречиствателна станция в този район”, обясни инж.Тенев.

На въпрос, има ли ангажименти по договора за присъединяване към ЕС за пречиствателна станция в Равда, инж. Тенев коментира: „Ангажименти по договора с ЕС има за над 10 хиляди еквивалент жители - те трябваше до 2010 да са готови, а до 2000 евивалент жители трябва да са готови до края на 2014. Но станциите трябва да ги изгради държавата, защото ЕС помага само със средства по конкретната програма”.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов