Избрани Новини

За да няма екологични проблеми, пречиствателната станция в Равда трябва да бъде завършена в срок

Цяло Каблешково също чака модернизацията

Надяваме се проектът за модернизация и разширяване на пречиствателната станция в село Равда да приключи в срок, за да нямаме екологични проблеми и най-вече притеснения, че може да нарушим екологичното законодателство. Това каза пред Burgas.utre.bg кметът на община Поморие - Иван Алексиев. По думите му, проблеми в тази посока вече имало в Каблешково и Ахелой. 
„Тази пречиствателна станция е много важна за община Поморие. Ползите от реализацията на проекта са не само за нас, но и за всички Черноморски общини, които имат излаз на море. Знаем как са заустени отпадните води от пречиствателя на Равда в момента. След разширението на станцията там и изграждането на дълбоководното заустване –в морето ще влязат пречистени води, което безспорно ще запази чистотата на залива”, коментира Алексиев. 
Местната администрация в Поморие очаква завършването на дейностите в Равда, тъй като пречиствателната станция трябва да поеме и отпадните води на град Каблешково. „Входирали сме проект преди година в Министерството на околната среда и водите за рехабилитацията на канализацията на града и заустване на водите в Равда”, обясни поморийският кмет.
Алексиев е категоричен, че успешната реализация на проекта ще повиши качеството на туристическия продукт. „Една дестинация, която е решила такива сериозни проблеми може да привлече туристи и най-вече да направи по-привлекателен инвеститорския климат на региона”, каза още кметът.
Черноморската община е партньор по проекта за разширяване и модернизация на Пречиствателната станция - Равда. Водещ реализатор е община Несебър. Станцията ще обслужва не само най-големия туристически комплекс у нас - Слънчев бряг, но Несебър, Равда и Ахелой. Трябва да бъде завършена до 30 ноември 2014 година, а срокът й за експлоатация е до 2040 година. Стойността на проекта е над 90 млн. лева.





 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов