Избрани Новини

Откриват ловния сезон на пъдпъдъци и гургулици в Бургаско

Откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина в Бургаска област тази година ще бъде тази събота, съобщават от Регионалната дирекция по горите – Бургас.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директора на Държавно горско стопанство, специалистите по лова към юридическите лица сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци към ДГС – Бургас и от председателя на съответната ловна дружина. Разрешителните за индивидуален лов трябва да са за срок не по-дълъг от един календарен месец. 
Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр., на голяма белочела гъска – до 3 бр., диви патици – обект на лов - до 5 бр., фазани и токачки – до 2 бр., яребици и кеклици – до 4 бр., заек – до 1 бр., катерица, ондатра и нутрия – до 4 бр.
Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Строго ще се следи за спазването разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагане на Закона при провеждане на ловните излети. 
От 100 до 500 лева е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Също така между 200 и 2000 лева ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова. Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3 000 до 5000 лева. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)