Избрани Новини

Много прелетен пъдпъдък, но ако има як дъжд

Архив Бургас

20-08-2012, 16:07

Снимка:

hunterbg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Сезонът за дребен дивеч започна от 11 август, но твърде неуспешно, според запалените ловци. Причината е големите горещини, които разказаха играта на прелетните птици

Ловците на прелетен дивеч в Бургаско и пътуващите специално за този сезон италиaнски и кипърски групи ловни туристи стискат палци за дъжд.

Сезонът за дребен дивеч започна от 11 август, но твърде неуспешно, според запалените ловци. Причината е големите горещини, които разказаха играта на прелетните птици - пъдпъдък и гургулица. Заради високите температури това лято желаните птици се скриха навъртре в горските дебри.

Поне 80 хиляди от около 150 000 български ловджии точеха оръжие за първия в ловния сезон улов. Откриването на новия сезон у нас по традиция започва с лова на прелетен дивеч, в който освен пъдпъдък и гургулица, влизат гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Отстрелните норми за дневен излет са около 15 пъдпъдъка и по 10 от останалите видове прелетен дивеч.  

По принцип, дребната кокошчица обикновено гнезди в по-сухи ливади, край ниви с житни посеви, тревни смески, люцерни и покрай синорите. Сега, заради разораните стърнища и жегите птиците мигрират към горските територии.

"Молим се да падне един силен, хубав дъжд и сезонът ще си додйе на място", коментира ловец от бургаското ловно сдружение "Лебед".

Според него лошото начало на сезона, не било причина за притеснение, тъй като времето се обръщало. От друга страна обаче групите от чуждестванни ловци, пристигнали в Бургаски регион на лов оставали силно разочаровани, тъй като за тях нямало много време за изчакване, обясняват още специалстите с пушка в ръка. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов