Избрани Новини

Днес празнува динята! Какво не знаем за нея?

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, лубеница, любеница) (Citrullus lanatus) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

Използване за храна

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

Други

В село Петревене ежегодно през месец август се провежда „Ден на дините“

Също така в село Салманово, Област Шумен и село Никюп, Област В.Търново 03.08.2013 г. - Трдиционен фестивал на динята. То е известно като производител на едни от най-вкусните и големи дини в България.

Производство на дини през 2007 в света

Поради високото съдържание на вода (около 95 %) тя има и силно прочистващо действие за организма, спомага за по-добър метаболизъм, а също се използва и като диуретик. При бъбречно болни хора се препоръчва обилното ядене на диня, за да се прочистят бъбреците от натрупаните песъчинки и камъни. Спомага за изчистване на уреята и пикочната киселина. Динята е богата и на витамин С и В. Тя съдържа и ликопен, който макар и в малки количества допринася за предпазването от инфаркт.

Специалистите препоръчват, когато се правят диети динята да е по-презряла. Както знаем, много хора обичат комбинацията диня и сирене. Но както всяко едно прекалено нещо, така и честото консумиране на тази комбинация (ежедневно или под формата на диета) води до загуба на поемането на омега 3, цинк, желязо, магнезий и други полезни за организма елементи. Както поясних и по-горе, динята съдържа около 95 % вода, затова води до често уриниране, подуване на стомаха (което дава едно чувство за заситеност), има разхлаждащ ефект. Прекаленото ядене обаче не е толкова полезно. Това се дължи на съдържанието на захар в плода. Нормално е поемането на 3-4 порции плодове за ден. Ако консумирате само диня трябва да хапнете до 4 парчета за деня.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов