Избрани Новини

Как да разберем напомпана ли е с нитрати динята

Животът

02-07-2014, 15:29

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Малко полезна информация

Всички знаем за нитратите, които може да се съдържат в сладката и сочна диня, без която не си представяме лятото. Има ли начин да разпознаем такава диня? Да, има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди, твърди hranene.framar.bg.

1. Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.

2. Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт - вредни вещества има.

Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.

Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.

3. Отново по цвета може да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее още, пише. hranene.framar.bg.

4. Върху динята обикновено има петно - отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5 - 10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.

5. Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.

Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ - тя е узряла.

6. И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества, пише БЛИЦ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов