Избрани Новини

Младежи от Симитли с проект за овластяване на ромите в Предел

По двугодишния проект бяха реализирани 12 индивидуални мобилности

Сдружение „Младежка мрежа за развитие” – Симитли проведе тридневна заключителна среща в местността „Предел” по проект „Овластяване на ромски младежи за активно гражданство”. Проектът е финансиран от програма за продължаващо обучение на Европейската комисия, секторна програма „Грюндвиг” за партньорства. В периода 25 – 27 юли участниците в срещата, ромски и не ромски активисти, имаха възможността да споделят богатия опит от местни, национални и международни дейности по проекта, както и от индивидуални мобилности.
По двугодишния проект бяха реализирани 12 индивидуални мобилности. Обучаващи се младежи и  възрастни от Симитли, Благоевград, Разлог и София имаха възможността да посетят партньорски организации в Германия, Италия, Унгария и Словакия, където учеха и обменяха опит при работата с ромски и не ромски общности за активно гражданство и борба със стереотипи, расизъм и ксенофобия, съобщи simitli.info. На местно и регионално ниво по проекта бяха осъществени стратегически срещи с международно участие с представители на местните власти от Област Благоевград. Също така бяха проведени международни конференции, срещи, дискусии, на които участниците обсъждаха правенето на политики за интеграция на ромите, както и за участието им в тези процеси. От съществено значение за проекта и младежката организация бе прокарването на идеята за доброволчество сред ромската общност в областта и създаденото вече регионално партньорство, което включва повече от 14 младежки организации.
Проект „Овластяване на ромски младежи за активно гражданство” има за цел да обединява партньорските  ромски организации в сферата на образованието за възрастни, като това партньорство да развие  и укрепи  чуждоезиковите умения, създаването на инициативи и гражданско включване, преодоляване на предразсъдъци и стереотипи.
Участници и бенефициенти по проекта, реализиран от „Младежка мрежа за развитие” по секторна програма „Грюндвиг” за партньорства, са над 120 ромски и не ромски ученици, студенти, активисти, доброволци, майки и млади професионалисти. Алекси Иванов- експерт по интеграционни въпроси към Столична община район Красна поляна и и.д. кметски наместник в столичния квартал „Факултета” е една от индивидуалните мобилности по проекта. Същият бе на 5 -дневно посещение в Германия, където се запозна с практики на добро партньорство и взаимодействие  между местна власт и неправителствени организации.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов