Избрани Новини

Местят паметника на майор Орлински, стана "заложник" на предприемачи

Паметникът на майор Орлински - освободил Горна Джумая от турско робство, стана заложник на частни предприемачи и породи скандал в Общинския съвет в Благоевград.

Съществува реална опасност историческият мемориал да бъде преместен, тъй като е разделителна линия между имоти на бизнесмените Кирил Манов и Борислав Милушев.

Благоевградските съветници останаха изумени по време на заседание днес от неизвестния за мнозина факт, че реално паметникът е частна собственост. Теренът бил закупен от Манов по време на управлението на ексградоначалника Лазар Причкапов и с благословията на предходен Общински съвет, съобщи "Дарик".

Преди години бившият арендатор на градската баня Кирил Манов приобщил 30 квадратни метра към имота си, в чийто граници попада и паметникът на Орлински.
За същата площ претендира и Борислав Милушев, който стопанисва в съседство питейно заведение. Милушев има разрешение за строеж на жилищна сграда. Той предложи днес пред Общинския съвет да закупи спорния парцел, а в замяна на това, обеща да изгради кооперацията си с няколко метра зад паметника, за да не се налага изместване на централния водопровод, минаващ през имота му. По този начин ще се спестят на благоевградските данъкоплатци над 70 000 лева.
След политически дебати местните парламентаристи гласуваха днес в полза на Борислав Милушев. Противници на приетото решение коментираха в пленарната зала, че са нарушени интересите на другия предприечмач Кирил Манов.

Юридически погледнато, Манов има законово основание да премести или да разруши паметника на Орлински, тъй като по Устройствен план на Благоевград той не съществува, независимо, че от миналия век ежегодно на 5 октомври там се почита Свободата на Горна Джумая.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов