Избрани Новини

Благоевград отброява 60 години от голямото наводнение през 1954 година

Община Благоевград е организирала редица прояви по повод 60 години от голямото наводнение през 1954 г.

Днес мероприятията ще започнат с почетна сесия на Общински съвет- Благоевград от 10.30 часа. Спомени за една река, излязла от коритото си преди 60 години и оставила горчива следа от едно природно бедствие ще бъдат показани в изложба. Официалното откриване на експозицията, събрала снимки и материали „Наводнението в Благоевград - юли 1954” ще започне от 11.30 часа в партера на зала „22 септември”, информират от пресцентъра на община Благоевград. 14 табла събират историята на един град, минал през потопа в малкото останали снимки, документи и разкази от онзи трагичен момент.

„На 2 юли към 16.00 часа пада проливен дъжд в района на селата Дъбрава, Бистрица, Хърсово, Марулево и полите на Рила. Вследствие на големия водосборен басейн на река Бистрица внезапно през Благоевград страхотна лавина заля голяма част от града. Бяха завлечени шест моста в района на града, от които един железобетонен е повреден и голяма част от сградите в града са наводнени, други разрушени и завлечени..” Откъсът е част от разказа на Милан Зашев, председател на Градски общински народен съвет и кмет на Благоевград по време на наводнението. Именно Милан Зашев обявява бедствено положение и издава заповед за мобилизация на мъжете от 18 до 60 години ден след потопа. Започва разчистването на града и спасяването на годните хранителни продукти, топове плат и обувки. Обединението на хората в една кауза- спасяването на човешки живот, неговото запазване е причината днес Благоевград да съществува. В знак на признателност към гражданите, помогнали за възстановяването на града след наводнението ще бъде открита паметна плоча.

В 12.00 часа поколения благоевградчани ще се съберат на моста над река Благоевградска Бистрица, който се намира от площад „България” в посока Младежки дом. Мост, който свързва минало и настояще.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)