Избрани Новини

Куриоз! Учениците във ваканция повече от година?

Реално през следващата учебна година учениците ще почиват по Коледа от 24 декември до 4 януари догодина

Графикът за определяне на ученическите ваканции през следващата учебна година бе пуснат с грешка, според която децата ще почиват по Коледа от 24 декември 2013 до 4 януари 2015 г., показа проверка на „Монитор”. Така излиза, че учениците имат над година ваканция, което е невъзможно.

Реално през следващата учебна година учениците ще почиват по Коледа от 24 декември до 4 януари догодина. Общо пет ваканции, без лятната, ще имат децата след първия звънец наесен. Така през цялата учебна година те ще почиват общо 31 дни, колкото е и един месец.

Първата им тридневна почивка е от 31 октомври до 2 ноември включително. Втората ваканция е коледната. Тя ще бъде 12 дни.

Зимната почивка ще е четири дни

 – от 31 януари до 3 февруари. На следващия ден започва и вторият учебен срок.

Пролетната ваканция пък ще бъде 12 дни за учениците от първи до единадесети клас. Тя е насрочена от 2 до 13 април.

За дванадесетокласниците тя ще двойно по-кратка – шест дни, от 8 до 13 април.

И през следващата година матурите за зрелостниците и изпитите за национално външно оценяване за седмокласниците ще бъдат в един ден. Традиционно на 20 май ще са изпитите по български език и литература. На 22 пък ще са матурите по желание и изпитът по математика за седмокласниците.

През последните години тези изпити се провеждаха на 23 май. Догодина обаче тази дата се пада в събота и затова е изтеглена с ден напред.

Матурите по желание пък са насрочени за периода от 26 май до 5 юни.

Поправката на държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 27 август, а на задължителната матура по желание на 28 август.

Според графика на образователното министерство първокласниците ще завършат училище на 21 май.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)