Избрани Новини

Община Стара Загора предоставя 30 парцела за ромските семейства

Могат да настанят бездомни и в 5 апартамента

Общината е готова да предостави около 30 парцела на социално слаби ромски семейства от съборените незаконни къщи, които да бъдат закупени на преференциални цени от 158 лева на квадратен метър, както и определени парцели за  тези, които искат да участват на търг. Осигурени са  5 жилища от общинския фонд за крайно нуждаещите се. 

На общинска сесия ще бъдат разгледани всички случаи на закупуване от социално слаби или закупуване на търг, за да се гласуват със съответно решение. За това се договориха на днешната среща представителите на Щаба за събаряне на незаконните постройки в ромския квартал и представителите на семействата, останали без покрив. Срещата бе водена от председателя на щаба – зам.-кмета Йордан Николов. Парцелите са в кв. 86, над кв. „Три чучура-север“, на север, имаме други и на юг, заяви Йордан Николов пред представители на ромите, които дойдоха на среща днес.

Пред Общината дойдоха 12 души, 6 от тях влязоха в сградата на общинската администрация, като подчертаха, че представляват всички, чиито незаконни постройки, общо 55, бяха премахнати от парк „Борова гора“ над кв. „Лозенец“. На всички присъстващи бяха раздадени заявления, които да попълнят, ако желаят да си купят отстъпено право на строеж. В парцелите няма пътища, ток, вода и канализация, но управата обеща бързо да изгради комуникации.

Ромите заявиха, че искат не апартаменти, а земя, където да пренесат строителните материали и да си построят законни домове. Помолиха обаче да им се даде възможност за разсрочено плащане.

Теренът, на който бяха съборени 55-те незаконно построени цигански къщи в парк "Борова гора" ще бъде почистен и залесен отново. Но има още 350 незаконни къщи в квартал "Лозенец", които поетапно ще бъдат разрушени. До края на настоящата година няма да се събарят други незаконни постройки. Административната процедура е дълга, идва и зима, каза Йордан Николов, и допълни – процедурата върви, компромиси няма да има. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов