Избрани Новини

180 работници остават на улицата

"Пиринска мура" АД предложил договор на служителите, чийто желания не били удовлетворени

180 работници от „Пиринска мура” АД остават без работа, съобщава Радио ‘‘Фокус’’- Пирин. След дълги преговори между синдикати и работодатели, от ръководството на мебелното предприятие предложиха на работниците да сключат нов договор с фирма , която е собственост на настоящия собственик.

Новата фирма се казва „Мебели грос” и ще се помещава в същата сграда, ползвайки машините на „Пиринска мура”. Предложените договори са на шестмесечен изпитателен срок, в полза на работодателя.

„Не очаквах такъв ход от собствениците, като се има предвид предварителния разговор, който проведохме. От КНСБ предложихме тази клауза да отпадне, защото това са работници с минимум 10 -15 години трудов стаж в това предприятие”, коментира Емануил Манолов.

Според него този изпитателен договор е за повторно препитване на служители, които имат дълъг трудов стаж в тази фирма и вече безспорно са се доказали. По думите му, това е била основната пречка работниците да не се съгласят с предложените им условия.

След като служителите са оставени сами да вземат решение за своята съдба, 180 от общо 270 служители отиват на борсата. „Те трябваше да бъдат преназначени в новата фирма. Според нас това решение противоречи на Кодекса на труда и ние ще предприемем някакви действия”, каза Манолов. Работниците все още не са получили заплатите си за април и май, въпреки че по информация на синдикатите, ръководството е търсило начин за осигуряване на свежи пари.


От началото на годината работниците в завода за дървени столове многократно спираха работа и стачкуваха, заради неизплатени заплати. Миналият месец 104 от над 270 работници бяха заплашени от уволнение, тъй като ръководството ги обвини, че фирмата е загубила пари от честите им протести. От предприятието пуснаха уведомление до Бюрото по труда за съкращения.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов