Избрани Новини

Извадиха тумор от главата на българин в Англия с уникална операция (18+)

Крис Стоянов се лекувал 17 години неуспешно след мастно образувание, което непрекъснато растяло

Лекари в Англия използваха уникален метод, за да извадят огромен тумор от главата на българин. Те са успели да разтегнат кожата му през скалпа, след това добавили специална торба, която постепенно се пълнела с течност. 30-годишният Крис Стоянов, от Уортинг, Западен Съсекс, живял с големия тумор в главата си в продължение на шест месеца. Самото образувание било на такова място, че изисквало особеното внимание на лекарите, защото можело да се пръсне при най-малката грешка, съобщава „Мирър”. Цялата процедура била извършена от Нийл Къркпатрик, който признава, че за първи път прави подобно нещо.
Крис бил на 13 години, когато на върха на главата му се появила мастна киста. Въпреки многобройните операции в България тя така и не могла да бъде премахната изцяло.
„Те я режеха, тя израстваше отново, влизах и излизах от болницата непрекъснато”, спомня си Крис Стоянов. През 2009 г. той се мести в Англия и се консултира с други лекари дали не може да му бъде помогнато. Те правят преглед и излизат с потресаваща прогноза – ако туморът продължи да расте, той може буквално да пръсне черепа му.
Хирурзите откриват още, че по време на лечението в България туморната тъкан не е била отстранена изцяло и това била причината тя да расте отново и отново. За да я премахнат, лекарите трябвало да отрежат 23 сантиметра кожа от главата на Крис и да я заменят с присадка от бедрото му. „Появи се огромно петно и се наложи да ходя с бейзболни шапки, защото изглеждаше ужасно”, спомня си Крис.
Накрая Нийл Къркпатрик излиза с иновативно решение за проблема му.
„Най-трудно беше да постигнем той отново да има коса. След това внимавахме при поставянето на разширител в главата му, който да почне да надува участъка като балон. Бяха много трудни шест месеца за Крис, но сега е страхотно да го През всичките шест месеца, докато трае лечението, главата на Крис е надута като балон с образувание с големината на грейпфрут.
„Трябваше да внимавам да не се ударя. Имах голяма буца, която опитах да грия с шапки, но беше на практика невъзможно”, разказва Крис./Блиц



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов