Избрани Новини

Отбелязваме Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

Наркотично вещество

Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън. Терминът наркотик се смята, че идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и/или произвеждат състояние на вцепененост, скованост или лека парализа. Гален отбелязва корена от мандрагора и опиума като основни представители на наркотичните вещества.

В българския политически и юридически контекст, терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн, алкохол, канабис, кокаин, опиум и негови деривати, а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворните средства.

Противно на тази законови практика и на популярните митове обаче, много от тези съставки технически не са наркотици. Така например, канабис, ЛСД и други психаделични дроги, химически не принадлежат към групата на наркотиците и техните ефекти са различни. Също така, всички стероиди не спадат към наркотичните вещества

Заради политиката на преследване и „война срещу наркотиците“ и създадения от редица официални лица негативен образ на термина „наркотик“, медици започват да използват по-прецизното определение „опиоиден аналгетик“, за наркотичните вещества, които имат свойства подобни на морфин.

През 2004 г. тогавашното правителство на България отменя правото на „лична доза“ на потребителите на незаконни наркотици и от тогава притежаването на всякого количество наркотик се наказва с пълната сила на закона.

Трафик на наркотици

Търговията с наркотици е световен черен пазар за култивиране, производство, дистрибуция и продажба на психотропни вещества, търгуването на които е забранено от закона. Макар че има видове дрога, чието притежание и продажба са законни, в повечето страни съществува законова забрана за търговията с някои видове дрога.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов