Избрани Новини

Внимание! Манията по тена действа като наркотик

Ултравиолетовите лъчи спомагат за отделянето на ендорфини

Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат зависимост, подобна на наркотичната. Този извод се съдържа в изследване на учени от Харвардската медицинска школа, резултатите от което са публикувани в авторитетното американско научно сп. Cell, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Американските учени са установили, че ултравиолетовите лъчи спомагат за отделянето на ендорфини - на т.нар. хормони на радостта, които действат на същия принцип, както и наркотици като хероин и морфин.

"Както изглежда, човек е генетично програмиран така, че у него да се създава зависимост от ултравиолетовите лъчи, които са силен канцероген.

Ние предполагаме, че обяснението е в това, че ултравиолетовите лъчи способстват също за отделянето на витамин D в организма" - отбелязва водещият автор на изследването, сътрудникът на Харвардската медицинска школа Дейвид Фишър.

Изследването на Фишър и неговите колеги е извършено върху мишки.

Гърбовете на гризачите са били обръснати и те всеки ден са били подлагани на въздействието на силна слънчева светлина.

След няколко седмици нивото на ендорфините в кръвта на животните е нараснало.

След шест седмици учените са спрели "ултравиолетовите спинцовки" на гризачите.

Давали са на животните налоксон - препарат, който обикновено се използва при лечение на хероинова зависимост и блокира действието на ендорфините.

След това при мишките са били наблюдавани симптоми, подобни на тези при наркотичен глад - те са треперели и са скърцали със зъби.

При мишките, които не са били подложени на въздействието на ултравиолетовите лъчи, налоксонът не е предизвикал подобна реакция.

Така учените са направили извода, че ултравиолетовите лъчи са причина за възникване на зависимост, подобна на наркотичната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов