Избрани Новини

Кметът на Банско свика кризисен щаб за овладяване на метеорологичната обстановка

Кметът на Банско Георги Икономов свика спешно кризисен щаб, по повод неблагоприятните метеорологични условия в страната. В заседанието взеха участие представители на всички институции, които имат отношение към преодоляването на бедствия и аварии.

Въпреки, че обстановката в курортната община за момента е спокойна, тази мярка градоначалникът предприе превантивно. По негово искане ще бъде внесено в Общинския съвет предложение за сформиране на още един спасителен отряд от доброволци, на който Общината да поеме обучението и оборудването. В готовност е и изпълнението и на плана за действия при бедствия и аварии. До 27 юни 2014 г. всички институции се задължават да образуват мобилизационни екипи от хора и техника за реакция при нужда. Проверяват се всички реки и водоеми на територията на Общината и е съставен план за навременно оповестяване.

След заседанието Икономов заяви, че това са действени превантивни мерки за предотвратяване на бедствени ситуации. Така той успокои своите съграждани, които още помнят голямото наводнение през 2010 година. Тогава река „Глазне” излезе от коритото и помете по пътя си частни домове, хотели, стопански постройки и инфраструктура. На драматично заседание на тогавашния Общински съвет бе създадена нарочна комисия за установяване на причините, довели до потопа, но така и не стана ясно кой е виновен за случилото се. Банскалии и до днес твърдят, че при общински бюджети от по 30 – 40 милиона лева по онова време, е могло да се направи много за превенция на бедствия и аварии. Битува схващането, че презастрояването, изсичането на дървесни масиви, липсата на залесителни пояси, отклоняването на реката от естественото и русло, за да се отворят апетитни строителни терени, са основните причини за наводнението.

Сега обстановката в курортния град е коренно различна. Едни от първите проекти, които реализираха кметът и неговият екип, още в началото на мандата, бяха рехабилитацията и укрепването на коритото на река „Глазне”, финансирани с европейски и бюджетни средства. От миналата година в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии е внесен още един проект за рехабилитация на река “Глазне”, по който решение все още няма.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов