Избрани Новини

Жителите на Раждавица сигнализираха за незаконен добив на злато

За незаконен добив на злато сигнализират жителите на село Раждавица. Добивът на ценния метал се извършва от около седмица по поречието на река Струма.

„Реката е мътна, на места се виждат огромни дупки, изкопани от багер. Виждали сме ги и със сита”, твърдят хората от Раждавица.

От община Кюстендил обявиха, че в администрацията действително има подобен сигнал, подаден от кмета на селото Росица Васева. По компетентност сигналът е предаден на РИОСВ,  РДНСК и Областна дирекция “Земеделие”.

„В РИОСВ-Перник няма постъпил сигнал за добив на злато в района на село Раждавица. Не са постъпвали и уведомления за инвестиционни намерения за такава дейност. Съгласно закона за подземните богатства компетентен орган за разрешаване и контрол е Министерството на икономиката и енергетиката”, гласи официалният отговор и на РИОСВ - Перник, цитиран от "Инфомрежа".

Към настоящия момент в Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград също няма сигнал за добив на злато от река Струма в района на с. Раждавица.

"Дирекцията извършва планови проверки по водните обекти в териториалния й обхват и където се констатира нарушение на ползването на воден обект без необходимото за това разрешително, издадено по реда на Закона на водите, нарушителят се санкционира съгласно чл. 200 от същия закон”, посочиха от БДЗБР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов