Избрани Новини

Най-големия бисер на матурите го сътвори министърката!

Учениците в Кърджали имат по-високи оценки, защото са по-малко, смята Анелия Клисарова

Пунктуацията се оказала най-трудна за тазгодишните зрелостници, информират от МОН. Особено запетаите, ограждащи простите изречения в рамките на едно сложно.

След като бяха оповестени разбитите резултати на явилите се на двете задължителни матури тази година, стана ясно, че нито един дванадесетокласник не е събрал пълния брой точки - 100. Нищо чудно, след като 38 на сто от тях въобще не са писали свободен текст по последния си въпрос на матурата по Български език и литература - есе или интерпретативен текст върху "Кино" на Никола Вапцаров.

За сметка на това има петима ученици, изкарали точно 0 точки и на двата си зрелостни изпита - по Математика и БЕЛ.

Връщайки се обратно към българския език, основните изводи на експертите, са, че "зрелостниците могат да четат текст, но не и да създават такъв".

Леко е спаднал средният успех от всички матури спрямо миналата 2013 г. - от 4,73 до 4,71. По-малко двойки има по математика и физика, повече - по история и по философия. Два пъти по-малко са слабите оценки по география, но причината е, че драстично по-малко хора са се явили на нея. Най-големите отличници са тези, явили се на изпит по езици.

Сред всички дванадесетокласници има 133-ма с по две пълни шестици и 919 - с по две двойки на задължителните матури. Най-ниски са оценките в област Разград, а най-високи, включително по БЕЛ - в Кърджали.

Това даде почва на министъра на образованието и науката да сътвори най-големия бисер в зрелостната кампания тази година. "Може би това, че училищата в Кърджали са по-малки, с по-малък брой ученици, допринася за по-добрите резултати", беше обяснението на проф. Анелия Клисарова за отличното представяне на областта...

Каквато ни системата, такива ни зрелостниците!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)