Избрани Новини

Изследват вековни каменни плочи в Сушица по заръка на Митрополит Серафим

На Св. Дух храмови празници събират миряни в пет населени места в община Симитли. Днес празнуваха в селата Сушица, Железница, Полето, Сенокос. Денят е и празник на село Черниче.
Рано сутринта владиката води празничната литургия в църквата „Св. Троица” в планинското село Сушица. Храмът в селото, в което днес живеят шепа жители, е след основен ремонт и реставрация на иконостаса. За градежа на църквата в центъра на селото има данни от 1845 година. През последните години над 30 000 лева са инвестирани в реставрация на иконостаса, ремонт и укрепване на храма. За ремонт на църквата, която е от средата на 19-ти век със средства са помогнали от църковното настоятелство, общината и много дарители. Дори шепата пенсионери, постоянни жители в Сушица, заделиха от пенсиите си около нова година и събраха 600 лева, които дадоха за ремонт на храма.
По заръка на Неврокопския митрополит Серафим, вековните каменни плочи, белег на святото място, ще бъдат изследвани от специалисти археолози, които да дадат повече информация за историята на светилището край село Полето, съобщават от Simitli.info.
Днес местните празнуваха Св. Дух край зидарията на нов параклис на оброчището. Там параклисът, белег на оброчището бе паянтова ламаринена постройка. След празника миналата година започна градежът на масивен параклис. Изградена е подпорна стена, излети са и основите на новия параклис.  Иначе за градежа на нов параклис в древното оброчище средства даряват жителите на село Полето, общинското ръководство, бизнесмени.
Неврокопският митрополит Серафим води празничната литургия в съслъжие със свещеници от Симитли и в черквата в село Железница, където Св.Дух е храмов празник. Там, до миналата година нямаше камбанен звън. През 2013 година, на Св. Дух бе отслужена първата празнична литургия в новата църква в парка на селото.
От миналата година на Св. Дух миряни се събират и край новия параклис във Везенкова махала в село Сенокос. Новият храм „Св. Дух”, разположен в живописна местност в полите на Пирин, бе изграден с лични средства на Димитър Мицов, родом от Везенкова махала.
Днес е празник и в село Черниче. Рано сутринта се събират майстори колячи, за да оправят агнетата, които са за курбана за здраве. Животновъди дарители и кметството осигуряват всяка година по 7-8 животни за курбана. На обяд в центъра на селото свещеник освети курбана за здраве, от който хапна всеки местен и гост в Черниче.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов