Избрани Новини

Никудин посрещна Неврокопски митрополит Серафим с камбанен звън и горки чай

С камбанен звън, китка здравец, пита и сол Никудин посрещна Неврокопския митрополит Серафим

Поканата за работната визита на Негово високопреосвещенство бе на кмета на община Струмяни Емил Илиев и на родения в китното малешевско село Атанас Стоянов, председател на Общинския съвет в Сандански по случай големия 100 годишнината на храма „Св. Илия”, който никудинци ще организират тази година.

Една от основните задачи на Инициативния комитет, в който е почти цялото село, родените и израснали в него, е възраждането на храма. Някога Никудин е бил общински център, наброяващ 2500 жители, имало е училище, читалище. Днес неговите жители наброяват до 100, но и малкото хора, останали в китното село, отделят от малките си пенсии, за да направят годишнината запомняща се за младите.

Неврокопският митрополит Серафим, въпреки натоварената си програма, беше интригуван от разказите на кмета на общината за уникалността на храмовете, сгушени под върховете на Малешевската планина и не скри възхитата си от храма „Св. Илия”, но и даде своите ценни идеи и съвети за неговата вътрешна реконструкция.

Цялото село посрещна владиката, а прочутите никудински баби, водени от  Добринка Чапкънова, облякоха за този голям ден автентичните си носии и го посрещнаха със здравец, питка и сол. „Това е четвъртото посещение на митрополит в храма на Никудин и е голяма чест за нас", каза Чапкънов, бивш управител на ДНА Благоевград

Първото посещение е през 1922 година, когато храмът е освещаван, през 1952 година пристига Пимен, преди две години – по задължение пристига Натанаил, за да направи опело на дългогодишния свещеник на храма, който служи за него 69 години –  Серафим Дуев.

"За нас е чест, че Негово високопресовещенство е с нас, за да обсъдим възраждането на църквата", добави Чапкънов.

На чаша чист горски чай беше поканена делегацията от сина на свещеника, бившия кмет, като се обсъди и идеята за фотоалбум на община Струмяни с благословията на Неврокопската митрополия, за  храмовете в Малешевската планина, голяма част от които уникални със своите икони, дърворезби, свещеници и християни.

„Искаме да бъде фотоалбум на църквата, на хората, които са съхранявали и развивали вярата, на духовността и красотата", сподели идеята си Емил Илиев, кмет на община Струмяни и допълни: "Това е малка стъпка за популяризиране на храмовете и развитие на религиозен и културен туризъм".

"Вярата ни е съхранила през вековете, вярата ще ни съхрани и занапред" е мотото на големите чествания на храма в Никудин. Събитията са под патронажа на кмета на Струмяни Емил Илиев, а  Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи тържествената света литургия.

Вековният юбилей от основаването на православния храм "Свети пророк Илия" ще бъде отбелязан с тридневна празнична програма на Илинден - 18, 19 и 20 юли.

Преди Илинден храмът ще бъде основно ремонтиран. За целта вече е открита банкова сметка. Подготвени са и 5 специални дарителски книги за събиране на средства от всички, които пряко или косвено са свързани със село Никудин. В програмата ще участват самодейни и професионални ансамбли, духов оркестър и мажеретен състав, а фотоизложба ще разкаже за историята на селото.

„Независимо, че в селото живеят стотина души, за нас са много важни техните проблеми. Ето защо отделихме средства от оскъдния ни бюджет, за да създадем клуб на пенсионера, където да пеят, да се чувства добре, да се събират. С празниците ще го осветим и открием официално. Успоредно с подпомагането на Инициативния комитет, община Струмяни предприема процедура женската певческа група с ръководител Добринка Чапкънова и уникалното никудинско хоро да се впишат в „живите” съкровища на ЮНЕСКО. Имаме какво да покажем на света от Никудин и трябва да бъдем горди”, подчерта още Емил Илиев.

Владиката покани екипа на община Струмяни на работна среща в митрополията, за да се набележат конкретни параметри за реализиране на идеята, пожела здраве и благоденствие на хората от Никудин, които изпратиха високия гост с удовлетворение и радост – до големите, юбилейни тържества на храма „Св. Илия” през юли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)