Избрани Новини

Членове на СИК от ГЕРБ в Гоцеделчевско заплашвани с уволнение

Животът

28-05-2014, 09:29

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Андонов:Реформата в МВР ще създаде огромен проблем пред шофьорите от пет общини

Георги Андонов и Митко Захов застанаха зад регистрационните пунктове в Гоце Делчев и Петрич

За тютюна!Савеклиева и Андонов питат, министър Греков не отговаря

Георги Андонов: По какви критерии в Благоевградско се финансират детски площадки само в населени места на ДПС

Йордан Андонов, ГЕРБ:Днес България отговаря на въпроса НАКЪДЕ

Сотир Цацаров притеснен от победата на ГЕРБ

Радан Кънев: Освен ГЕРБ няма друга партия, с която можем да се коалираме

Безапелационната победа на ГЕРБ показва абсолютното недоверие към правителството

"Честита баня" от ГЕРБ за съветниците от БСП

ЦИК: Имаме 7 мандата за ГЕРБ

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ - 30,4%, БСП - 18,94%, ДПС - 17,26%, ББЦ - 10,66%, РБ - 6,45%

ГЕРБ превзе два червени бастиона в Бургаско

ГЕРБ увеличил резултата си за 5 г., БСП - пада

ГЕРБ – 30,40%, БСП - 18,94%

Йордан Андонов:БСП погази всички принципи и направи поредното политическо пазаруване

„Тази политика се води в ущърб на страната ни”, заяви народният представител Г. Андонов

В последния момент се наложило съставът на комисиите да бъде попълван с нови хора

Членове на секционни избирателни комисии от ГЕРБ в Гоцеделчевско са били принудени със заплахи за уволнение от работодателите им да се откажат от поетия ангажимент в изборния ден. Това съобщиха на пресконференция от предизборния щаб на ГЕРБ адвокат Костадинка Богданова, общинският съветник Ангел Тунчев, депутатът Георги Андонов и партийният секретар Георги Попов.

В последния момент се наложило съставът на комисиите да бъде попълван с нови хора. Като пример за оказан натиск и заплахи за уволнения от ГЕРБ посочиха държавните предприятия в Гоце Делчев, Бюрото по труда, ВиК, горското стопанство.

„Очаквам в следващите дни да бъде упражнен реваншизъм спрямо хората, които са работили за ГЕРБ в секционните комисии като наблюдатели и застъпници. Вече имаме сигнали, че тези хора се привикват и се заплашват с уволнения. Сигналите, които получихме в последните няколко часа са, че са поискани от общинската администрация списъците с участниците в изборите в неделя, които да бъдат раздадени на работодателите за уволнение на въпросните хора“, заяви Ангел Тунчев.

От партията на Бойко Борисов в Гоце Делчев се заканиха ако започне подобен процес, да сезират прокуратурата и въпросът да бъде отнесен до централата на ГЕРБ и до главния прокурор Сотир Цацаров.

„И на тези избори се оказа, че в селата в Гоцеделчевско повечето ни избиратели са слепи и не могат да упражнят вота си без придружители. Тази масовост е най-силно изразена в селата в целия регион, където ДПС има голям брой гласове в своя подкрепа.

По указание мнозинството  представители на СИК в тези села разрешиха гласуването с придружител. Това бе улеснено още повече в новия Изборен кодекс, в който бе премахнато изискването инвалиди и незрящи да представят пред комисията ТЕЛК решение, за да им бъде разрешено да влязат в тъмната стаичка с придружител. И преди се злоупотребяваше с този казус, но на тези избори всеки втори избирател от въпросните села гласуваше с придружител“, коментира на пресконференцията депутатът Георги Андонов, цитиран от "Инфомрежа".

Той открито заяви, че за пореден път ДПС определя вота в община Гоце Делчев. Андонов анализира изборните резултати и представяването на партиите в общината, като не спести и нарушенията, на които са се натъкнали от щаба на ГЕРБ.  

В град Гоце Делчев ГЕРБ печели убедително с 2388 гласа или с 36%. На второ място е Коалиция за България с 1739 (26 %), на трето място е „България без цензура“ на Николай Бареков с 619 гласа (9 %).

В селата на първо място е ДПС с 3178 гласа, или 65%. На второ място е ГЕРБ с 565 гласа (12 %), като третата политическа сила е Коалиция за България с 409 гласа – 8 %.

Окончателните резултати показват, че ДПС е абсолютен фаворит в община Гоце Делчев с 3439 гласа, или 30 %. След това се нарежда партията на Бойко Борисов, за която са гласували 26 %.

Коалиция за България остава трета с 19 % подкрепа, а на четвърто място се нарежда партията на Бареков със 7 %.

„Започваме активна разяснителна кампания сред жителите на Гоце Делчев. Трябва да обясним на хората, че на избори трябва отговорно и активно да се гласува независимо от предпочитанията на всеки, за да не се допуска с различни, спуснати им отгоре, трикове ДПС да подменя и определя вота на избирателите в общината. Ако до урните бяха отишли около 8 500 жители на Гоце Делчев, които не гласуваха на тези избори, картината щеше да е коренно различна“, заяви Андонов.

Депутатът подчерта, че ГЕРБ няма да влиза в коалиция с ДПС, въпреки подмятанията в тази посока от лидерите на движението след евровота.

Андонов благодари на всички, които в неделя са упражнили правото си на глас – за ГЕРБ или друга политическа сила.

На пресконференцията бе съобщено, че в 18-а и 19-а секция в Гоце Делчев, където гласува предимно ромското население, в изборния ден са били струпани голям брой наблюдатели и застъпници от БСП.

„Натъкнах се на закононарушение относно легитимността на тези хора. След като направих проверка, се оказа, че много от имената на застъпниците и наблюдателите от БСП не фигурираха в списъците на РИК и ЦИК. Уведомихме своевременно за нелегитимните застъпници и наблюдатели и макар и в края на работния ден, ЦИК излезе с решение нерегистрираните лица да бъдат отстранени от секциите“, заяви адвокат Костадинка Богданова, която е общински съветник от ГЕРБ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов