Избрани Новини

Тютюнопроизводители се питат:Законна ли заповедта на министър Греков?

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско засадиха лехите и се изнесоха към Гърция

Селата в Гоцеделчевско вече са почти безлюдни, защото много от хората са се изнесли по полетата в южната ни съседка. Надниците за разсаждането на тютюна в южната ни съседка варират от 20 до 25 евро на ден, а при брането гърците плащат до евро на низа. Въпреки ниските изкупни цени хората от Неврокопско не се отказват от производството на "жълтото злато". Показателно е, че миналата година заседените с тютюн площи се увеличиха драстично и тази година почти няма отказали се производители, които са заменили тютюна с други култури. Земеделците са притеснени от пасивността на фирмите изкупвачи, защото все още няма сключени договори. От друга страна пък едрите тютюнопроизводители се готвят да завеждат дела за намалените им с 1 лев субсидии, съобщи ТВ Дартс.

Според издадената заповед от министъра на земеделието Димитър Греков производители с реколта под 2 тона получиха по 3 лева за килограм премии, а тези с над 2 тона получиха с лев по-малко.

Едрите тютюнопроизводители ще се жалват в съда и ще търсят отговор дали заповедта на министър Греков е законна и дали има обнародвано министерско постановление за въпросното намаление на субсидиите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов