Избрани Новини

Заря озари небето над Полето

11-ти май – денят на Светите братя първоучители Кирил и Методий е празник на симитлийското село Полето. Местните празнуват цяла събота и неделя. Празничните прояви започнаха още в събота по обяд, когато момчета и млади мъже играха футболен турнир. В събота вечерта бе големият празник.
И тази година празникът на Полето съвпадна с рождения ден на общинския кмет Апостол Апостолов. Който съчета личния си празник с този на едно от най-младите и развиващи се села в общината. И миналата година веселбата в село Полето бе изместена ден по-рано, в навечерието на църковния празник Св. Св. Кирил и Методий на 11-ти май. Тогава тържеството се измести с ден по-рано заради извънредните парламентарни избори, които се проведоха на 12-ти май и предхождащия ги ден за размисъл – 11-ти май, когато трябва да мислим на трезва глава.
Иван Дяков пя в събота вечер специално за рожденика, по негова лична покана, и за празнуващите в село Полето.
За „Честит празник, село” бяха поканени цяло съзвездие от изпълнители на родния фолклор и поп- музиката.
Малко преди полунощ празнична заря озари небето над Полето.
В неделя бе тържествената света литургия в храма „Св. Св. Кирил и Методий” в центъра на селото. За празника бе готова и новата ограда на църквата, която е изградена изцяло с доброволен труд на местните, начело с кмета на селото Иван Манчев и дарения от миролюбиви християни и общинска администрация. В празничния ден, първият сред равни в Полето, кметът Иван Манчев направи равносметка за изминалата и идната години. Селото с е подменена подземна инфраструктура, одобрен е и проект за довеждащ водопровод в Полето, осигурено е и финансиране за ремонт на сградата на местното читалище.
Освен осигуреното финансиране за облагородяване на селото, общинският кмет Апостол Апостолов дари икони на Светите братя Кирил и Методий, на Св. Св. Константин и Елена и на Св. Анастасий за църквата в Полето.
Иконите бяха осветени по време на празничната литургия, след което местните хапнаха курбан за здраве.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)