Избрани Новини

Славянск е обкръжен окончателно. Блокадата може да се превърне в катастрофа

Свят

07-05-2014, 04:47

Снимка:

ИТАР-ТАСС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсадата на Славянск (снимки)

Русия е разположила над 30 хил. военни по границата с Източна Украйна

Военните контролират Крематорск

НАТО обезпокоени от заплахите на Русия

НАТО: Заплахите на Русия за военна намеса увеличават напрежението

САЩ и Русия с взаимни апели за влияние върху конфликта в Украйна

Напрежението в Украйна не стихва

В Киев се готви военен преврат?

МВФ ще преразгледа заема за Украйна, ако Киев изгуби източните региони

Войната наближава - Луганск мобилизира сили срещу Киев

Български офицер може би е сред заловените в Славянск

Още един украински военен хеликоптер свален край Славянск

И Одеса се отцепи, обявиха я за народна република

Над 40 са загиналите в Одеса

Тридневен траур в кървава Одеса

Официално: 46 загинали, 200 ранени в Одеса

Обявиха тридневен траур в Одеса

Шок! Труповете в Одеса (видео) 18+

Одеса, Дом на профсъюза, 3 май 2014 г. (18+)

Станалото в Одеса е част от плана на Русия за унищожение на Украйна

Напрежението в Украйна спада

Шистовото находище в Украйна

САЩ обеща на Украйна $5,9 млрд. финансова помощ

Има данни, че артилерийски установки „Град” за залпов огън се придвижват към града

С навлизането на украинската армия до завода за моливи вече никой не може да влезе или излезе от града. Още по-малко да бъдат доставени отпечатаните в Донецк бюлетини за референдума. "На 5 май около завода се състоя един от най-големите боеве в цялата антитерористична операция на Киев. Над 30 души загинаха. Никой не може да преброи ранените. Имаше огън. Горяха камиони, стреляше се с голямокалибрено оръжие. Свалиха вертолет. Но градът не падна. Засега.", съобщава ”Российская газета”.

Украински военнослужещи щурмуват позиции на сепаратистите в украинския град Славянск, предава УНИАН. В града се чува стрелба, а в околностите му са избухнали два взрива. Населението е предупредено за извънредната ситуация посредством вой на сирени и изстрелване на две зелени сигнални ракети.

Блокадата на Славянск и други украински градове от украинските войски може да се превърне в хуманитарна катастрофа, информира ”Взгляд”.
Славянск започва да живее в истинска блокада. Жителите му си купуват в запас консерви, булгур и брашно. Чакат на опашка за хляб и медикаменти. Градът има собсвени запаси за две седмици, след което е запашен от истинска хуманитарна катастрофа.

Командирът на опълченците в Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че в резултат на операцията на ураниската армия градът е започнал да се сблъсква с проблеми от хуманитарен характер. „Благодарение на помощта на нашите приятели, засега се оправяме”, заяви Пономарьов.

Обкръжилите украинския град Славянск украински военни не дават възможност на мирните граждани да го напуснат, като обстрелват колите им, предаде ИТАР-ТАСС.
„Градът е обкръжен. Военните не разрешават на мирните жители да го напуснат. Така семейство с малко дете се опита да напусне Славянск с личния си автомобил, но по колата беше открит огън в резултат на което загинаха най-малко двама души.”, съобщи представител на опълчението.
„Освен това имаме данни, че артилерийски установки „Град” за залпов огън се придвижват към града”, добави още той.

Междувременно терористите-сепаратисти в украинския град Донецк раздават оръжия на всички желаещи да вземат участие в сблъсъците, предаде УНИАН.
„Терористите, сред които има и руски диверсанти, донесоха със себе си оръжие и го раздават на гражданите. В Доброполския район на Донецка област терористите са взели в плен двама офицера от местното военно окръжие. За освобождаването им искат 300 автомата.”, съобщи в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук” ръководителят на центъра за военнополитически изследвания Димитрий Тимчук.

ИТАР-ТАСС съобщава за един убит и трима ранени при нападение от маскирани мъже на контролно-пропусквателен пункт край Мариупол.

В Одеса беше задържан бившият ръководител на полицията Димитрий Фучеджи Адержали беше задържан, предаде УНИАН. Причината за задържането му са сблъсъците между сепаратисти и проруски активисти в града, при които загинаха десетки хора. По последни данни на 2 май в Одеса са потърсили медицинска помощ 214 души. 27 от тях са в тежко състояние. По последни данни при сблъсъците са загинали 46 души.

Събитията, които се случиха на 2 май в Дома на профсъюзите в украинския град Одеса, може да бъдат определени като терористична атака. Доказателство в подкрепа на тази теория е било представено днес на закритото заседание на Върховната Рада, заяви депутатът от украинския парламент и кандидат за президент на Украйна Петро Порошенко.

По думите на Порошенко срещу хората в Дома на профсъюзите е било използвано отровно вещество. Той обаче не разкри други подробности.
Подобна версия бе представена от вицепремиера на Украйна Виталий Ярема. Ден след трагичния инцидент, при който загинаха десетки хора, той заяви, че повечето жертви са починали много бързо, вероятно от газ. Той не изключи въпросният газ да се е отделил при изгарянето на неизвестно вещество.

Украинското вътрешно министерство не разполага с данни за наличието на руски паспорти сред документите, които са били открити след пожара в Дома на профсъюзите в град Одеса. На пресконференция заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Сергей Чеботар заяви, че не разполага с информация за откриването на паспорти на руски граждани след инцидента от 2 май, при който загинаха над 40 души.
Изявлението е свързано с по-рано разпространена информация за намерени руски паспорти след пожара, което породи съмнения за присъствието на „руски провокатори” в Одеса.

Установена е самоличността на 38 загинали по време на сблъсъците в Одеса на 2 май. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Главното управление на МВР на Украйна в Одеска област. Освен това в полицията са постъпили пет заявления за безследно изчезнали хора, от които двама са установени като загинали.

След събитията в Одеса от 2 май 48 души са обявени за безследно изчезнали, а в моргите все още има неразпознати тела. Освен 46-те загинали се съобщава за още 48 безследно изчезнали. В моргите има двадесет тела, които не са разпознати. Като виновни за трагедията жителите на Одеса сочат губернатора Владимир Немировски и полковник Дмитрий Фучеджи, командващ полицията в града.
Вчера в града бяха погребани загинали по време на кръвопролитието от 2 май. Погребани бяха шестима, сред които и местният депутат Вячеслав Маркин, често забелязван на митингите на Антимайдана.

Междувременно, днес председателят на Върховната Рада Александър Турчинов, и.д. президент на Украйна, уволни председателя на администрацията на Одеска област Владимир Немировски. С друг указ Турчинов назначава на овакантения пост Игор Палица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов