Б.Димитров:Баба Ванга ми каза, че България ще се оправи, когато се възстановят три църкви

При едно посещение баба Ванга ми беше казала, че България няма да се оправи, докато не възстанови Боянската църква, църквата „Св. Четиридесет мъченици” и Голямата базилика в Плиска. Боянската църква и църквата „Св. Четиридесет мъченици” вече са реставрирани, остава да реставрираме Голямата базилика в Плиска. Това каза в интервю за Агенция "Фокус"проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

"Доколкото ми стигат силите, аз ще работя упорито в София за това. Както се казва, макар че и досега го правих, вече съм и задължен, тъй като съм гражданин на Плиска, вече не само на София", каза още проф. Божидар Димитров.

По думите му, тезата за възстановяването на Голямата базилика в Плиска е била застъпена и на научната конференция, в която участва и президентът на Републиката. "В нея почти всички изказвания подчертаха древните корени на християнството в българските земи и заслугата на цар Борис Първи.

Всички подчертаха, и особено остро - Варненският митрополит, че процесът на бъдещите реставрационни работи на най-голямата църква в Европа, трябва да бъде задвижен, тя трябва да бъде реставрирана изцяло и да се превърне в действащ храм. Теза, която аз горещо подкрепих, а също и кметове и други учени. Тази църква наистина може да стане символ на Възраждането в България", каза проф. Божидар Димитров.

За да бъде възстановена Голямата базилика в Плиска, са необходими 7 - 8 милиона лева и проект.