Избрани Новини

Камбитов и проф.Божидар Димитров представиха безценния архив на Ал.Пелтеков в Благоевград

Уникални исторически документи представи кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов на пресконференция в Регионалния искорически музей

Те са част от закупения наскоро исторически архив на Александър Пелтеков, който осветлява непознати страници от дейността на ВМРО и национално-освободителните борби на  българите в Пиринска Македония. "Безценният архив най-после е в Благоевград, където му е мястото", каза кметът и допълни, че всички експонати са вече в музея и се обработват.

По време на пресконференцията бе показан бинокълът, използван от Васил Чекаларов преди повече от 100 години, както и фотографии на четата на Димитър Бакърджиев, датиращи от същия период. Кметът благодари на всички, които са прегърнали идеята архивът да бъде съхраняван в Благоевград и изтъкна, че да се пази българщината е изконен дълг на всеки българин. Д-р Камбитов подчерта, че идеята на общинското ръководство е да се изгради нов модерен музей на Македоно-одринското опълчение в района на бившите казарми, както и мемориален комплекс с бюстовете на именити революционери и борци за национално освобождение в района на кръста над Благоевград, съобщават от пресцентъра на общината.

На пресконференцията присъства и директорът на Националния исторически музей  Божидар Димитров, който поздрави кмета за родолюбивата инициатива и изтъкна, че практически архивът е безценен тъй като отделните експонати са оригинали и единствени по рода си и хвърлят нова светлина в историята на страната и региона. По думите му откупуването на такъв значим исторически архив от община е прецедент в страната и това е крачка към съхраняването на българската история и духовност.

За да представят част от предметите и документите от архива, на пресконференцията присъстваха и директорът на Регионален исторически музей д-р Христина Цонева и доц. Димитър Тюлеков. И двамата се обединиха около мнението, че архивът е плод на многогодишен труд и амбициозна колекционерска страст, в резултат от което са запазени огромен брой документи и предмети, които свидетелстват за редица славни личности и събития от новата българска история.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)