Избрани Новини

Скална маса се свлече в Кресненското дефиле, за щастие няма пострадали

Скална маса се свлече край главен път Е-79 в Кресненското дефиле днес, за щастие няма пострадали, защото предпазните мрежи ги удържаха и скалите са навлезли само 30-на сантиметра в пътното платно.

Сигналът за паднала скала в дефилето е подаден към 16.45 часа днес от района на "Османска чешма". Тя се намира на около 5 километра след входа на дефилето откъм Симитли.

Двете скали с маса около 1 кубичен метър, последвани от десетки по-малки, са се откъснали от височина 15-на метра над пътното платно. Хлъзнали са се по скалния улей и направлявани от мрежите са паднали на банкета. След като са разкъсали долния край на изгнилите вече мрежи, са навлезли с малко в пътното платно в посока Кресна.

Към 17.20 часа на място пристигнаха представители на пътно-поддържащата филма, за да огледат мястото и решат какво да правят с камъните, предаде БГНЕС.

Мястото, където са се свлекли днес е особено опасно. Целият скален масив там е напукан, фугите между крепещите се на "магия" скали са се разтворили до 10-15 сантиметра. За последните 14 месеца Кресненското дефиле е затваряно два пъти за движение за часове - по веднъж след кално и скално свлачища.

Кресненското дефиле, особено входът му откъм Симитли, "плаче" за обрушване /премахване по механичен начин на надвисналите над пътя скали/, но за това все няма средства. За разлика от Областно пътно управление, БДЖ на няколко пъти обрушват и обезопасяват района над жп-линията София - Кулата в дефилето. Последното бе през лятото, заради което движението на влаковете между Кресна и Симитли бе спряно за месеци.

В много участъци, заради надвисналите над главите на пътуващите скали, преминаването през дефилето за моторните превозни средства е своеобразна "руска рулетка".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов