Избрани Новини

Кърлежите плъзнаха, бургазлия се зарази с лаймска болест

Взрив на варицела и ентероколити

Кърлежи плъзнаха с първите топли дни на годината и опасността от зарази е реална. Община Бургас вече е обработила всички паркове и градинки срещу кръвопийците, но въпреки това вече налице първият инцидент. Един бургазлия се е заразил с опасна лаймска болест, след като е бил ухапан от кърлеж. Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека.

Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата. Може да протече без никакви оплаквания или да остане незабелязан от човека. В повечето случаи обаче след няколко дни до месец се развива леко повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли и др. нехарактерни оплаквания. Най-характерният симптом в този стадий е кожният обрив. На мястото на ухапването от кърлежа, където спирохетата е навлязла в кожата се образува червено петно, което растейки в кръг с всеки изминал ден и изсветлявайки в средата се превръща в овален червен пръстен, който може да достигне различна големина. Пръстенът много често прилича на "мишена".
През последните две седмици в региона се забелязва и взрив на варицела. Средно по 20 души седмично са регистрирани с опасната шарка, която поразява предимно деца. Повишен е броят и на пациентите с ентероколити. Над 20 души са пипнали стомашно-чревна инфекция от началото на април досега. Регистриран е един пациент със сифилис и четирима с вирусен хепатит, сочи справка на РЗИ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)