Избрани Новини

Внимание! Кърлежи пренасят марсилска треска в Бургаско

Нови тропически зарази настъпват към България заради промяната на климата

Тропическите зарази, които се разпространяват чрез кърлежи и комари, настъпват все по-агресивно към нашата страна. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му появата на неестествените за нашите географски ширини болести е в резултат на промяната на климата, както и биологията на преносителите.
"Най-често срещаните зарази у нас вследствие на ухапвания от подобни гадинки са лаймската болест и марсилската треска. Миналата година сме регистрирали около 1000 души в цялата страна, които са били заразени с тях. Починалите заради усложнения са около 10", добави Кунчев.
По думите му България трябва да вземе сериозни мерки за ограничаване на подобни зарази, тъй като в съседните страни вече са отчели случаи и на по-сериозни преносими заболявания. Нилска треска е регистрирана в Сърбия, Гърция, Косово и Турция, а малария върлува в близост до южната ни граница.
Специалистът съветва всички, които са били сред природата, да проверяват щателно тялото си за кърлежи. Решаваща е намесата в първите 12 часа, тъй като така се намалява шансът човекът да бъде заразен.
Кунчев посочи, че различните болести имат и своите географски особености у нас. От хеморагична треска с бъбречен синдром боледуват предимно жителите на Врачанско и Пазарджишко. Марсилската треска, пренасяна от кърлежи, се вихри най-вече в Горнотракийската низина. Хващат я в Хасковско, Старозагорско и Бургаско.
Лаймската болест тръшка във Варненско, Шуменско и като цяло в Централна и Северна България. Отделни случаи са регистрирани и в района на София.
Част от Националната програма за профилактика включва проект за залавяне на полски мишки в края на лятото и началото на есента, каза за "Новинар" Кунчев. Гризачите ще бъдат хващани в сгъваеми капани, като целта не е да ги убият, а просто да ги изследват. Така учените ще се опитат да разберат какви заболявания, пренасяни от кърлежи, върлуват в различните райони от страната. Въпреки това продължава сътрудничеството ни с Шести американски флот, базиран в Кайро, където разполагат с най-модерната лаборатория. От няколко години им изпращаме серуми от болни, а те ги изследват и се получават интересни резултати, допълни Кунчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов