Избрани Новини

Колекторските фирми тормозели длъжниците, но не си признават

Щом нямало осъдени, нямало проблем

След поредицата от случаи задлъжнели хора да се оплакват, че са били бити заради забавени плащания, темите за бързите необезпечени кредити и колекторските фирми отново станаха изключително актуални, пише бТВ.

Бизнесът твърди, че рекетьорските практики са слабо разпространени в легитимната част от бранша, а от най-скоро засегнатата компания са категорични, че историите са резултат от желанието на длъжници да не плащат.

Поредните бити

Голяма част от жителите на ромската махала в шуменското село Салманово са клиенти на фирмите за бързо кредитиране. Понеже не отговарят на условията на банките, хората прибягват до бързите заеми с високи лихви. Ромите разказват, че тези, които изпитват затруднения и не могат да покриват вноските са тормозени, заплашвани и бити. Често се вадело и оръжие

"Като ми изкараха пистолета, викам "Айде гърми, като ме гръмнеш какво можеш да направиш", викам "Като имам пари ще ти дам, като нямам, какво да ти дам", влез, вика, в къщи каквото намериш вземи", разказва разпалено Димитър Димитров. Допълва, че от този ден брадвата му стои до вратата.

"От "Вега" дойдоха хората, които бяха горе, той беше там при брат се горе, дойдоха търсиха го, къде е Аладин, намериха го момчето и ела тука, започнаха да го заплашват да го бият, с бухалки слязоха да го бият", казва Михаил Маринов.
Майка на четири деца признава, че се страхува заради 200-те лева изтеглен кредит, които не може да покрива.

Няма осъдени, няма проблем

Срещаме се със собственика на фирма "Вега" Светлозар Стоянов. Фирмата нашумя при последния случай в Каблешково, когато длъжник беше пребит от четирима едри мъже. Стоянов твърди, че служителите му не се саморазправят с клиенти, а използват само законови средства

"Това са версии на нередовните ни платци. Клиентът който не си плаща и търси варианти да не си плати почва да си измислят всевъзможни работи. Искам да кажа, че аз работя от 1996 г. мисля, че отворих към ноември, декември месец, нямам осъден служител, примерно за нанесен побой или за някаква примерно, лека или средна, каквато и да е повреда, свързан с моята работа, тоест да е упражнил такъв физически да кажем тормоз върху мой клиент", казва Стоянов.

Той допълва, че не би допуснал подобен случай да развали реномето на фирмата му, тъй като пазарът е изключително конкурентен – имало 280-300 компании с подобен предмет на дейност у нас.

По думите му, определеният с новите законови промени 50-процентов таван на оскъпяването на кредита на годишна база не е проблем. Около половината от клиентите му били даже с по-малки лихви.

Кредитният консултант

Управителят на айтоския клон на фирмата за бързи кредити, която стана известна с пребития 57-годишен мъж от Каблешково, е под домашен арест в жилището си в Айтос. Кенан Юсеин и още трима негови колеги са следствени за побоя над Владо Павлов.

"И той наистина ако ги има тези неща, смятате ли, че ще може да върви, да приказва и т.н. Като гледам по интервюта си приказва спокойно, няма му нищо, върви си. Както твърдят, че има счупени врати, досега не съм видял в една снимка или в едно интервю да има счупена врата или разбита.", посочва Юсеин.

По думите му след последните събития е възможно да забранят на него и колегите му да влизат в махалата на Каблешково и да събират просрочени вземания.

По думите на Кенан само са говорили на висок тон, а всичко останало е постановка.

"Ние не сме от вчера яки, аз до колкото помня, още като учехме си тренирахме. Ние сме учили заедно, това става преди, сега сме на 30 години, това става преди 15 години, пак си тренирахме, това няма нищо общо със работата нали, че сме яки. То ако става въпрос, яки хора много, ... просто ги избираме по-якички, да имат визия, защото не всеки човек може да влезе в някоя махала", обяснява той.

Кенан признава, че има и оръжие, макар и, по думите му, безобидно – "въздушен пистолет".

Следите на дълга се губят

Бизнесменът Антон Костадинов разказа в студиото на "Тази Сутрин", че е имал предложения от колекторски фирми да му помогнат да си върне дълг, но успеваемостта била малка. "Със сигурност методите не са силови, защото бягам интуитивно от тях", каза той. По думите му някои от събирачите на вземания искали сума в аванс, заедно с отбив от дълга.

Костадинов разказа една от често срещаните схеми, при които се бяга от дългове – фирма спира да плаща на партньорите си, обявява несъстоятелност или бива продадена на безимотен човек и след 1-2 години се появява отново. По този начин той самият се наложило да отпише около 50 000 лева.

Решението – в НК и в училище

Милена Виденова от асоциацията на колекторските фирми коментира, че в случая на Костадинов става въпрос за измама и той може да сезира органите на реда.

Тя посочи, че браншовата организация обединява само 9 фирми, защото се допускат само тези, които спазват етичен кодекс. Според нея респектиращият вид не е задължително изискване за колекторите – без значение дали работят с фирми, или с физически лица.

"Много важно е как обществото се справя с този проблем", подчерта Виденова и посочи, че асоциацията има предложение за часове по предприемачество и лични финанси в училище като своеобразна превенция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов