Избрани Новини

ДКЕВР се използва като инструмент за лъскане на имиджа на БСП

Така Христо Казанджиев от Българския енергиен форум коментира пред БНР вчерашното решение на ДКЕВР

За мен беше изненадващо недопускането ни на вчерашното обсъждане в ДКЕВР. Това каза председателят на Националната фотоволтачна асоциация Меглена Русенова в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР. 

Досега е обичайна практика на откритите заседания на комисията да имаме право да присъстваме. Разбира се, че в рамките на вчерашното заседание ние нямаше да имаме право да се изказваме, но мисля, че беше важно, за да могат да бъдат запознати всички колеги във фотоволтаичния сектор. За съжаление това е един от проблемите, а именно прозрачността на регулатора. Ние алармирахме както с инициативата „Да спасим българската енергетика“, в която се обединихме всички представители в сектора. Една от алармите, които вдигнахме, е именно независимостта в действията на ДКЕВР. Всички знаем за писмото на комисар Йотингер, което означава, че явно и в Брюксел са притеснени от начина, по който регулатора структурира своята работа и създава допълнителен хаос в системата, вместо да решава конкретни проблеми, обясни тя.

Абсолютно нелогично е фотоволтачиният сектор да не бъде допуснат на заседанието. Още повече един споровете е именно заплащанията към зелените производители и мисля, че вчерашната безпрецедентна ситуация само показват липсата на увереност от страна на регулатора относно процедурата, която е предприел. Силно се надяваме, че подобни действия ще бъдат прецедент. Проблемите в енергийния сектор са изключително сериозни. Ние сме притеснени, че не се провеждат конкретни политики, за да го стабилизират, каза още Русенова.

Тя заяви, че Националната фотоволтачна асоциация се е обединила с Американската търговска камара, Българска стопанска камара и представители на синдикатите са се обеднили в инициатива за незабавно искане на международно структурна финансова помощ за сектора от голяма международна финансова институция, която да гарантира въвеждането на Третия енергиен пакет, спазването на върховенството на закона и интересите на потребителите: Убедена съм , че в момента това, което се случва като грешни политически решения в енергийния сектор, това в най-голяма степен ще се отрази на всички нас като потребители и ние ще плащаме с лихви години напред тези грешки на политиците в момента.

Христо Казанджиев от Българския енергиен форум също коментира вчерашното решение на ДКЕВР, според което се отложи отнемането на лиценза на ЕРП-тата. По думите му такова отлагане се е очаквало, поради факта, че действията на комисията са в нарушение на Закона, а действията от вчера определи като безпрецедентни: Такова погазване на изискванията на Закона не съм очаквал от  сериозна държавна институция. Имам предвид отказа да бъдат допуснали представители на фотоволтаичната асоциация. Не съм изненадан, защото в момента тече една мащабна кампания за оневиняване на действията на няколко последователни правителства, две, от които са на настоящата управляваща класа, за създаване на сериозни проблеми в енергетиката. Дойде моментът, в който някой трябва да поеме вината и отговорността за това. Ние сме в момент, когато ДКЕВР се използва като инструмент за лъскане на имиджа на БСП преди изборите.

Според него ще се стигне неизбежно до увеличение на цената на тока: Такова увеличаване на цената на тока ще има, но аз имам предвид, че БЕХ и НЕК ще изпаднат в много сериозни финансови затруднения и ще дойде момент, в който, за да се излезе от ситуацията ще бъде обяснено на българския народ, че трябва да се продава българската енергетика и познайте кой ще я купи при такава база. Държавният монопол ще бъде заменен от частен монопол на близка на нас източна страна. За съжаление нещата са много тежки.

Казанджиев каза още, че би следвало да има сериозна ревизия на проекта „Южен поток“, защото е неизгоден за България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)