Избрани Новини

2 000 000 лева дългове тежат на врата на собственика на "Картала"

Близо 2 млн.лв. дългове тежат на врата на благоевградския бизнесмен Илия Ризов, който е собственик на ски център „Картала” над Благоевград и на фирма „Прима инвест БГ” ООД. Кризата удари популярния бизнесмен, който сериозно се задъхва и не може да погасява банковите си кредити.

Съдия-изпълнител сложи вчера на тезгяха луксозния апартамент на Ризов, който се намира в мола в Благоевград. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването за жилището, е 187 895 лв. , пише в. "Вяра".

Шивашкият бизнес на Ризов не потръгна и се наложи да го закрие. Това го завлече още по-надолу. Единствената надежда остана ски писта „Картала“ над Благоевград, откъдето очакваше сериозни приходи. Там обаче нещата също не доведоха до желания резултат. Съоръжението е на път също да бъде обявено на публична продан заради кредита от 900 000 евро. На толкова е набъбнало задължението на Илия Ризов към Българо-американската кредитна банка, която в края на 2005 г. му отпуска кредит от 450 000 евро, за да закупи лифта от Италия. Кредитът е даден на фирмата на Илия Ризов „Прима инвест БГ” ООД, който е обезпечен с няколко недвижими имота – ниви и почивна станция в местността Бетоловото край Разлог, като за още по-стабилна гаранция е направен и особен залог на кабинковия лифт.

Според запознати необяснимо в случая е, че поръчители на кредита са не само другите две фирми на бизнесмена – ЕТ „Прима ФР – Илия Ризов” и „Прима ФР” ЕООД, но и самият той като физическо лице. Това на практика поставя пред огромен риск не само фирменото, но и семейното му имущество.

Преди време от банката кредитор завели иск за 100 000 евро, насочен към фирмата на бизнесмена Илия Ризов. Отделно от това има заведен и иск в Окръжен съд – Благоевград за признаване на банковото му задължение. Така опасността кабинковият лифт в курорта Бодрост да смени собственика си става съвсем реална, освен ако бизнесменът не намери пари, за да покрива дълга си, който наближава 1 милион евро.

Ски писта „Картала“ над Благоевград стана известна през есента на 2008 г., когато в лифта заседна тогавашният премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. Тогава под лупа се проверяваха разрешителните документи. Доста по-късно се изясни и причината за аварията на лифта, която беше изследвана в съдебно-техническата експертиза. Оказа се, че монтажистите не са отчели надморската височина от 2400 метра и широката температурна амплитуда от -25 градуса през зимата до 35 градуса през лятото, заради които съоръжението трябвало да бъде подсилено с 3 защити. Те обаче били спестени и белята станала още при пробното пускане на станцията – един от трансформаторите развил опасна температура, аварийната тръба започнала да изхвърля масло, последвало късо съединение и тогавашният премиер Сергей Станишев увисна над ски пистата.

Фирмата на Илия Ризов „Прима инвест БГ” ООД получава разрешенията за строеж на кабинковия лифт през 2006 г. от главния архитект на Благоевград. Общината става съдружник във фирмата със 7% в дружеството инвеститор „Прима инвест БГ” чрез непарична вноска – земята, оценена на 49 100 лв. Мажоритарен собственик на фирмата е Илия Ризов, който участва чрез едноличната си фирма ЕТ „Прима ФР” с капитал на стойност 611 800 лв.

Изграждането на съоръжението е съпроводено с яростна атака от страна на природозащитници. През 2007 г. прокуратурата е сезирана, че строителните разрешения са издадени без оценка за въздействие на околната среда. През 2009 г. Окръжната прокуратура иска РДНСК да обяви строителните разрешителни за нищожни. През лятото на 2010 г. службата отказа да обяви за нищожни издадените от общината строителни разрешения за кабинковия лифт, който е част от изградения курортен комплекс „Бодрост” в Картала.

Законният срок, в който Окръжната прокуратура е трябвало да обжалва решението на РДНСК в Благоевградския административен съд, е бил 10 август 2010 г., но е внесла жалбата на 11 август. През март 2011 г. Върховният административен съд потвърдил определението на съда в Благоевград, че делото се прекратява заради изпуснатия от прокуратурата 14-дневен срок за обжалване на административен акт. Природозащитниците смятат, че забавянето е умишлено и го свързват с факта, че в Окръжната прокуратура работи съпругата на инвеститора Илия Ризов – прокурор Евгения Стоянова.

От обвинението в Благоевград коментират като неоснователни подобни твърдения. Жалбата срещу решението на РДНСК е била подготвена в законовия срок, но поради деловодна грешка била предадена и заведена в съда след него. От неправителствената коалиция „За да остане природа в България” скочиха, че по този начин лифтът е узаконен дни преди посещението на инспекторите от Брюксел в България по сигнали за нарушения в Рила и Пирин.

Застрояването на Картала е един от казусите, за които Европейската комисия беше сезирана. Курортът в местността Бодрост бе открит от премиера Бойко Борисов през 2010 г. Междувременно фирми, участвали в строителството на лифта, заведоха дела срещу инвеститора Илия Ризов за неизплатени суми. Благоевградската фирма „Белви” на бившия енергошеф Евтим Евтимов осъди „Прима инвест БГ” ООД за 74 799 лв., дължими заедно с неустойките за включването на горната лифтова станция на пистата. Двете фирми имали договор за 120 400 лв., но след аварията на лифта Ризов забавил плащанията по последните 2 фактури на стойност 35 699 лв., в резултат на което влезли в сила клаузите за неустойка при забавено плащане.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов