Избрани Новини

Столичната община няма да плати дълговете на „Топлофикация”

Голяма част от борчовете на дружеството са се натрупали по времето, когато то е било държавно, обяви Фандъкоав

Изключено е Столична община да плати дълговете на „Топлофикация”. Задълженията трябва да си ги плати дружеството. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонтната дейност в общинската онкологична болница в София, предаде  „Фокус”.

Не може да се говори за варианти за погасяване на задълженията, в които участие да вземе общината. Йорданка Фандъкова допълни, че голяма част от дълговете на дружеството са се натрупали по времето, когато то е било държавно.

Кметът настоява да се уточнят размерите на задълженията и след това да се потърсят възможно най-гъвкавите форми на погасяване. Според Фандъкова това може да се случи в рамките на едно дългосрочно погасяване. Тя допълни, че в момента се работи по модернизация на дружеството, за да може в следващите години то да покрие старите си задължения.

Припомняме ви, че по-рано днес от Енергийния холдинг обявиха, че дълговете на „Топлофикация – София” към държавата в лицето на БЕХ и „Булгаргаз” ЕАД, са в размер на близо половин млрд. лв., които не са платени за ползвания природен газ, доставен от газовия монополист.

В съобщението се допълва: „И тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, и след бездействието и липсата на каквото и да било предложение за разплащане, БЕХ се принуди за пореден път да изкупи поредната порция дълг от 128 млн. лв. на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“. Така дълговете на „Топлофикация - София" към БЕХ стават вече 555 000 000 лв.”.

Държавата иска от Столичната община да вземе заем в размер на 500 милиона лева за погасяването на задълженията на "Топлофикация - София", обявиха на пресконференция вчера общински съветници.

Не отива на един министър да се държи като рекетьор, каза общинският съветник и част от работната група за „Топлофикация“ Зафир Зарков. Той добави: „Енергийната система на България е в абсолютен колапс. Няма как, и не бива да влизаме в стила на управление на държавата, по стила на БСП. Поставени сме под сериозен обстрел и натиск - да се иска да се вземат 500 милиона лева от софиянци, без да е ясно кой ще ги връща”.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обясни, че конкретният размер на задължението на „Топлофикация” не е уточнено.  По този повод Зарков обясни, че те са под 500 млн. лв. Зам.-председателя на СОС Николай Стойнев заяви, че 426 милиона лева са задълженията на „Топлофикация” към Българския енергиен холдинг, според данни на холдинга.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов