Избрани Новини

Над 100 ентусиаста се спуснаха по бързеите на Струма

Рафтинг център Симитли откри официално сезона на адреналина, силните усещания в борбата с речните бързеи и много „мокри” емоции

В топло за март време, с достатъчно слънце и в най-добра дълбочина и сила на водите в Струма, официално откриха сезонът на рафтнг- и каяк-спусканията в община Симитли. От днес до края на месец октомври Струма е гостоприемна за търсачите на силни усещания. „Реката в момента е идеална, а и времето е с нас”, казва собственикът на Рафтинг център Симитли Станимир Станимиров- Чачи, за да разсее притесненията, че сравнително малкото валежи тази зима могат да провалят сезона за рафт и каяк. „Когато е прекалено много водата не става за спускане, опасно е, водата залива бреговете и става невъзможно и за спасяване. Сезон ще има и то доста добър. Когато падне нивото тръгваме с мини рафтовете – екшъна за бързеите си го има винаги”, казва Чачи.

Стотина ентусиасти откриха сезона в дефилето на Струма в борба с резните бързеи в слънчева събота. "Неповторимо преживяване е, трябва да го изпита човек, за да почувства какво се случва във водата, не може да се опише с думи”, казва кметът на Симитли Апостол Апостолов, на когото лека настинка попречи да се спусне с лодка по бързеите на Струма.

За да се качиш на лодката - ентусиазъм задължително трябва, много хора го научиха, стана доста популярно, а има и много, които още не са опитали, а искат, казват рафтерите професионалисти в Х-клуб край Симитли. „Рафтингът стана една от емблемите на община Симитли – точно на база на това, че на наша територия се намира Кресненското дефиле, което е едно от най-добрите естествени рафтнг-трасета в Европа.

В почивните дни идват много туристи от цялата страна, а и от чужбина. Екстремните спортове по естествен начин допълват всичко онова, което се случва в общината ни. Рафтингът се съчетава успешно и с фестивалния туризъм, знаете, от няколко години тук край реката се провежда и джаз фестивал с участието на доста именити групи като Сигнал и Данчо Караджов, Хиподил и Светльо Витков, за тази година вече сме в преговори с много нови групи, така че меломаните има какво да очакват. А освен това много туристи от страната, а и от чужбина, идвайки за рафтинг спускания по Струма посещават и уникалните оброчища, които имаме на наша територия, рафтерите стават част и от празниците в общината ни, защото сме общината с най-богатия празничен календар”, казва общинският кмет Апостол Апостолов.

А идеята за утвърждаването на община Симитли и като център на екстремните спортове не спират до тук.

Тази година търсачите на силни усещания и ще летят в Кресненското дефиле с 90 км/ч. В момента на Рафтинг център Симитли се изгражда голям тролей, чиято дължина ще бъде близо километър. Ще защочва от хълма на другия бряг на Струма ще свършва при въжената градина в парка. Търсачите на адреналин ще могат да развиват до 80-90 км/ч във въздуха.

В момента в Рафтинг център Симитли са утвърдени рафтинг и каяк, въжена градина, малък тролей, пейнтбол, с курсове по каяк в бързи води и туристически каяк. Очертани са и трасета за пешеходни преходи, в проект е изграждането на маршрути за катерене на Коматинските скали. „Всяка година правим по едно нещо, иначе имаме много идеи. Релефът и условията са уникални, но няма как с магическа пръчка да стане всичко на веднъж”, казва Чачи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)