Избрани Новини

Бавят договорите на тютюнопроизводителите

Фирмите изкупвачи на тютюн бавят сключването на договори с тютюнопроизводителите за реколта 2014 в общините Гоце Делчев, Гърмен , Хаджидимово и Сатовча. Страховете на производителите са, че забавянето е умишлено и че тази година ще бъдат оставени на произвола на съдбата без договори и без гаранции за изкупуване на продукцията им.

До момента само в Албланица има сключени около 20 договора, пише "Инфомрежа". Тютюнът в региона на Гоце Делчев бе изкупен изцяло едва преди седмица. Плащанията обаче все още се бавят. Това поставя пред финансов колапс производителите. Те са заложили вече тютюневия разсад със семена, събирани от тях самите, което отново поставя под въпрос изкупната кампания на реколта 2014 година, защото фирмите имат претенции да се залагат семена на сортове, препоръчани от тях.

На производителите бе съобщено, че ще се раздават семена от фирмите, след като те вече бяха посели лехите си. Така в момента има вероятност заложеният разсад да бъде изоран и заменен със семената, които ще предоставят фирмите.

Вчера в доспатското село Барутин и по-късно на инцидентно организирана среща в Гоце Делчев с актива на ДПС от региона лидерът  Лютви Местан заяви, че по-ниската изкупна цена на тютюна ще бъде компенсирана със завишени премии.

Според Местан националните доплащания ще бъдат увеличени от 2.00 на 3.00 лв. за килограм тютюн. „Това е новата политика на кабинета, който обърна очи към реалните проблеми на избирателите, към проблемите на Родопите”, коментира Местан. Той заяви още, че се подготвя проект за съществени промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с който да се възстановят защитните механизми за тютюнопроизводителите.

По думите на Местан те ще спомогнат да се преодолеят подобни кризисни ситуации, пред които са изправени производителите през тази година. В проекта се въвежда фигурата на национална камара на тютюнопроизводителите.

Предвиден е специален раздел, който урежда отношенията между търговеца и националната камара на тютюнопроизводителите. „Най-добрият вариант е тютюнопроизводителите сами да се организират в една мощна национална камара, която да представлява адекватно техните интереси“, заяви още лидерът на ДПС.

Той се ангажира пред избирателите в с. Барутин и Гоце Делчев през следващия планов период европейските средства да бъдат насочени приоритетно към малките земеделски производители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов