Избрани Новини

Нови протести на тютюнопроизводителите

Фермери от цялата страна недоволстват от некоректното отношение на фирмите изкупвачи

Производителите на тютюн от цялата страна се готвят за нов национален протест, заяви, цитиран от БНТ, председателят на браншовото сдружение Цветан Филев.

Недоволството на земеделците продължава, тъй като, въпреки нестихващия популизъм на управляващата коалиция, продукцията им все още залежава по складовете.

По думите на Филев само в Свиленградско има близо 100 тона неизкупена продукция.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите се е срещнал днес със стопани от района на Харманли. Притесненията на бранша идват оттам, че съвсем скоро, на 30 март, изкупната кампания приключва и голяма част от продукцията им в крайна сметка ще остане нереализирана.

"Преговорите с фирмите изкупвачи, които са некоректни, продължават", коментира Филев, като добави, че утре производителите ще направят последен опит да се разберат с тях.

Според него неизкупеният тютюн в Хасковско е произведен от стопани, които са били “мотор на протестите” в началото на годината, и това е наказателна акция срещу тях от страна на фирмите изкупвачи.

Тази изкупна кампания започна с протест в Харманли на 6 януари, припомни Цветан Филев. По думите му, ако се наложи, кампанията ще приключи отново с протест на същото място.

В дългосрочен план Националната асоциация на производителите готви предложения за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Една от предлаганите корекции например е да се предвиждат наказания за фирмите изкупвачи, които не спазват договорите с производителите.

“Готвим предложения и за други защитни механизми", добави Филев.

Междувременно в отчаянието си някои фермери заплашват да стигнат до крайни мерки, след като днес тютюнопроизводител от Хасковско заплаши да се самозапали пред Народното събрание заради проблеми с изкупната кампания на продукцията в региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)