Избрани Новини

Банско на "ти" с европейските проекти

В Банско разчитат на европейските средства, за да реализират изграждането на жизнено важното за града разширение на водопроводната и канализационна мрежа, след бурното разрастване на доскоро малкия планински град. Това е най-големият проект от всички 12 проекта на общината – за близо 90 милиона лв. и освен разширението на мрежата включва и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

„Проектът се изпълнява успешно, всички процедури вървят в график, очаква се да приключи през 2015г.“ – сподели Цветанка Обецанова, началник-отдел „ОПП“ в общинската администрация на срещата с екипа на Областен информационен център - Благоевград.

Община Банско няма нито един прекратен или спрян проект по Оперативните програми за тези 7 години. Общината е бенефициент по 12 проекта на обща стойност 95 224 767 лв. като 7 от тях са вече успешно приключени и над 24 милиона лева реално са изплатени показват данните на ИСУН.

През 2013 година община Банско получава награда от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии заради въвеждането на 80 вида електронни услуги и изграждането на слоеве от Географската информационна система (ГИС), дейности изпълнени през годините по различни проекти с европейско финансиране, като най-значимите са по проекта на ОП „Регионално развитие“ – „Банско-кръстопът на цивилизациите“.

Успехите на общината се дължат на непркъснатото развитие и повишаване на административния капацитет на служителите от общинската администрация. Освен с общини от съседна Гърция, Банско работи и в партньорство с една от най-големите Лондонски общини – Кройдън по проект на Оперативна програма „Административен капацитет“.

Освен общинска администрация, голям проект в района за близо 20 милиона лв. изпълнява и Дирекция национален парк „Пирин“. Проектът е за поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, за изграждане на посетителска инфраструктура в парка, за образователни програми за опазване на природните богатства на планината.

За развитието на туризма, който е основният поминък на хората в общината  са необходими интегрирани мерки – не само изграждане на инфраструктурата, опазване на природната среда, но и осигуряване на професионални, обучени кадри за обслужване на нуждите на бизнеса. Затова в общинска администрация търсят възможности за развитие на тристранната връзка община-училище-бизнес за повишаване конкурентноспособността на трудовия пазар и съответно качеството на предлаганите туристически услуги. За постигането на тази цел ще разчитат освен на добре познатата вече „Развитие на човешките ресурси“, но и на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов