Избрани Новини

Европари за еврочиталище в Брезница

Народно читалище "Петко Р. Славейков–1938" с. Брезница, ще бъде ремонтирано по проект, с подкрепата на община Гоце Делчев

Народно читалище "Петко Р. Славейков–1938" с. Брезница, ще бъде ремонтирано по проект, с подкрепата на община Гоце Делчев. Проектът "Creativа" е финансиран от третата покана на Инструмента за предприсъединителна помощ на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. Водещ партньор по този проект е Центъра за развитие на източен плански регион – Щип, Република Македония, а партньор е читалището в село Брезница, община Гоце Делчев.

Проектът бе представен днес с начална пресконференция, на която присъсваха кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, кметът на Щип Илчо Захариев, представители на читалището в Брезница и гости от Щип.

Бюджетът на проекта е 451 135'03 евро, като от тях за Центъра за развитие на източен плански регион – Щип са предвидени 302 915,00 евро, а за НЧ "Пенчо Р.Славейков - 1938" с.Брезница – 148 220,03 евро. Проектът е с продължителност 24 месеца, като се очаква строително-монтажните работи по него да приключат през есента на 2014 г.

Целите на проекта са: подкрепа на трансгранични бизнес инициативи; създаване на трансграничен център; развитие на общи маркетингови услуги за подкрепа на бизнеса; създаване на трансграничен бизнес клъстер, заедно с фирми от Щип; засилване на конкурентноспособността на предприемачите от региона и други, съобщават от пресцентъра на общината.

В рамките на проекта ще бъде ремонтирана сградата на НЧ "Петко Р. Славейков" в село Брезница, както и сградата на Центъра за развитие на източен плански регион – Щип. Друг важен очакван резултат от проекта е създаването на трансграничен клъстер, в който ще бъдат включени най-малко 25 предприятия от региона, които ще могат да си партнират.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов