Избрани Новини

Земеделци от Хаджидимово разчитат на европари

Екипът на Областен информационен център - Благоевград беше на посещение в Община Хаджидимово през седмицата, за да обсъди на място с колегите си от общинската администрация доколко успешен е бил за тях този програмен период 2007-2013г., какви трудности са срещнали и как партньорството с центъра може да им помогне да използват по-пълноценно възможностите, които ще предоставят европейските програми през следващите години 2014-2020г.

За близо 5 милиона лева е сключила договори по различните оперативни програми Община Хаджидимово през изминалия седемгодишен период. Два от тях са на Общинска администрация, а бенефициенти на останалите 3 са местни фирми.

Над 700 хиляди лева европейски средства са вложени по проекта на общинската администрация по ОП „Регионално развитие" за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в три от детските градини на общината - в Хаджидимово и в селата Копривлен, и Абланица. По ОП „Развитие на човешките ресурси" е разкрито звено за предоставяне на услуги в домашна среда в общината. Проектът, който все още не е приключил, ще обслужва 65 лица с увреждания и възрастни хора и ще е осигурява заетост на 35 безработни.

Основните европейски средства в общината, която е дефинирана като селски район, идват по линия на Програмата за развитие на селските райони. С такива средства са финансирани всички големи инфраструктурни проекти на Хаджидимово - рехабилитация на улици и ВиК мрежи по селата, изграждане на градския парк с фитнес на открито, воден басейн с атракции, детски площадки, алеи сред природата. Пример за добра практика на публично-частно партньорство за развитие на туризма видяха експертите от Областния информационен център в Хаджидимово: предприемчив бизнесмен е използвал също средства от Програмата за развитие на селските райони за да реновира частен имот в съседство с парка и да предлага туристически услуги на базата на изградената публична инфраструктура.

Основният поминък на населението в малката община  си остава селското стопанство. С помощта на европейските средства за подпомагане на земеделските производители много от местните младежи са решили да създават свои малки стопанства и очакват с нетърпение отварянето на новите мерки по селската програма за да останат да живеят по родните си места. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов