Избрани Новини

Приближените на Путин на почивка в Сапарева баня

Много скоро Сапарева баня може да стане любим курорт на руските прокурори и съдии

В полите на Рила ще се изгради медицински център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания. Още като се заговори за мащабния проект през лятото на миналата година, в курортното рилско градче разказваха, че на възстановителни процедури в Сапарева баня вече са били личните гардове на Путин.
Бъдещият комплекс "Преображение" в местността Света Богородица е проект на руския Фонд "Закон, справедливост и милосърдие". Неговата дейност е свързана с осигуряване на социална и правна защита на служителите на руската съдебна система и техните семейства, пише„Стандарт”. 
Фондът се покровителства от президента Владимир Путин и руския патриарх Кирил. Намеренията са бъдещият център да обслужва по 2000 човека на ден, а в него ще работят 300 специалисти и обслужващ персонал. Инвеститор е "Аква Трейтмънт", съвместно дружество на община Сапарева баня и руския фонд, с капитал 35 млн. евро. 
Хотелската част на балнеокомплекса ще разполага с 200 стаи и самостоятелни вили. Предвижда се част от тях да са предназначени и за хора в неравностойно положение. 
Достъпни за посетителите ще са голям открит басейн и по-малки вътрешни с минерална вода, ще има зала с лечебни душове, зона с лечебни вани и басейни, солна пещера. 
Лекарските кабинети ще са разположени в лечебно-диагностичен център, който ще ще има топла връзка с балнеоложката зона, ще разполага с аптека, педиатрия, както и с панорамно кафене градина. Инвеститорите твърдят, че подобен комплекс на Балканите няма, а в Европа аналог можело да се намери в Австрия.
Това не подлежи на съмнение, защото шефът на руския фонд Вадим Игоревич Поспелов, който вече е почетен гражданин на Сапарева баня, е откривател на лекарствени препарати за лечение на онкологични заболявания и диабет, но и виден експерт по генетика.
На своя рожден ден на 5 февруари тази година Поспелов лично присъства на официална церемония в Сапарева баня за полагане на първия бетон на Центъра "Преображение". 
В основите на обекта беше положена капсула с имената на представителите на инвеститора, изпълнителя на строителните дейности и на общината. Това всъщност беше втората официална церемония, защото на 30 декември миналата година беше направена първа копка на голата поляна. 
Тогава Поспелов поради ангажименти в Русия отсъстваше, но иначе той е чест гост в България, защото фондът има и други проекти в България. Плановете са медико-рехабилитационният център в Сапарева баня да се завърши за две години. При първата копка изпълнителят на обекта Светослав Глосов каза, че това е едно сериозно предизвикателство, защото подобно нещо в България не е строено. 
Той обаче е сигурен, че проектът ще бъде завършен в срок. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, който управлява курортната община в сърцето на Рила вече 15 години, е уверен, че интересът на общината е защитен с работните места и развитието на региона.
Горещите минерални извори впечатлили Поспелов преди 3-4 години. В края на 2011 г. фондът учреди с община Сапарева баня съвместното дружество "Аква Трейтмънт". В началото на 2012 г. то беше регистрирано. 
Общината апортира 30 декара имот на стойност 5,6 млн. лева. Руските пари в капитала на "Аква Трейтмънт", чийто управител е Поспелов, бяха 16,8 млн. лева. В края на януари със съгласието на съветниците в Сапарева баня те бяха увеличени с левовата равностойност на 27 млн. евро. 
Дружественият договор беше допълнен и с възможност за дейности в земеделието, овощарството и животновъдството. Съветниците дадоха съгласие съвместното дружество да започне процедура пред екоминистерството за издаване на разрешително за хидроложки проучвания. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов