Избрани Новини

Приближените на Путин на почивка в Сапарева баня

Много скоро Сапарева баня може да стане любим курорт на руските прокурори и съдии

В полите на Рила ще се изгради медицински център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания. Още като се заговори за мащабния проект през лятото на миналата година, в курортното рилско градче разказваха, че на възстановителни процедури в Сапарева баня вече са били личните гардове на Путин.
Бъдещият комплекс "Преображение" в местността Света Богородица е проект на руския Фонд "Закон, справедливост и милосърдие". Неговата дейност е свързана с осигуряване на социална и правна защита на служителите на руската съдебна система и техните семейства, пише„Стандарт”. 
Фондът се покровителства от президента Владимир Путин и руския патриарх Кирил. Намеренията са бъдещият център да обслужва по 2000 човека на ден, а в него ще работят 300 специалисти и обслужващ персонал. Инвеститор е "Аква Трейтмънт", съвместно дружество на община Сапарева баня и руския фонд, с капитал 35 млн. евро. 
Хотелската част на балнеокомплекса ще разполага с 200 стаи и самостоятелни вили. Предвижда се част от тях да са предназначени и за хора в неравностойно положение. 
Достъпни за посетителите ще са голям открит басейн и по-малки вътрешни с минерална вода, ще има зала с лечебни душове, зона с лечебни вани и басейни, солна пещера. 
Лекарските кабинети ще са разположени в лечебно-диагностичен център, който ще ще има топла връзка с балнеоложката зона, ще разполага с аптека, педиатрия, както и с панорамно кафене градина. Инвеститорите твърдят, че подобен комплекс на Балканите няма, а в Европа аналог можело да се намери в Австрия.
Това не подлежи на съмнение, защото шефът на руския фонд Вадим Игоревич Поспелов, който вече е почетен гражданин на Сапарева баня, е откривател на лекарствени препарати за лечение на онкологични заболявания и диабет, но и виден експерт по генетика.
На своя рожден ден на 5 февруари тази година Поспелов лично присъства на официална церемония в Сапарева баня за полагане на първия бетон на Центъра "Преображение". 
В основите на обекта беше положена капсула с имената на представителите на инвеститора, изпълнителя на строителните дейности и на общината. Това всъщност беше втората официална церемония, защото на 30 декември миналата година беше направена първа копка на голата поляна. 
Тогава Поспелов поради ангажименти в Русия отсъстваше, но иначе той е чест гост в България, защото фондът има и други проекти в България. Плановете са медико-рехабилитационният център в Сапарева баня да се завърши за две години. При първата копка изпълнителят на обекта Светослав Глосов каза, че това е едно сериозно предизвикателство, защото подобно нещо в България не е строено. 
Той обаче е сигурен, че проектът ще бъде завършен в срок. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, който управлява курортната община в сърцето на Рила вече 15 години, е уверен, че интересът на общината е защитен с работните места и развитието на региона.
Горещите минерални извори впечатлили Поспелов преди 3-4 години. В края на 2011 г. фондът учреди с община Сапарева баня съвместното дружество "Аква Трейтмънт". В началото на 2012 г. то беше регистрирано. 
Общината апортира 30 декара имот на стойност 5,6 млн. лева. Руските пари в капитала на "Аква Трейтмънт", чийто управител е Поспелов, бяха 16,8 млн. лева. В края на януари със съгласието на съветниците в Сапарева баня те бяха увеличени с левовата равностойност на 27 млн. евро. 
Дружественият договор беше допълнен и с възможност за дейности в земеделието, овощарството и животновъдството. Съветниците дадоха съгласие съвместното дружество да започне процедура пред екоминистерството за издаване на разрешително за хидроложки проучвания. Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)