Избрани Новини

Европейският съюз анулира вечеря с Путин

Евросъюзът промени традиционния формат на срещата на върха Русия - ЕС

Европейският съюз отмени традиционната вечеря с президента Владимир Путин в предстоящата среща на върха Русия - ЕС в Брюксел. Путин ще пристигне на 28 януари в Белгия на срещата на върха, провеждаща се на всеки две години, въпреки напрежението в отношенията с Алианса. Срещата обикновено продължава два дни, но този път ще трае само един ден, без официална вечеря.

Отношенията между ЕС и Русия се влошиха в края на миналата година, когато съюзът обвини Москва в оказване на натиск върху Украйна, за да предотврати нейното сближаване с Брюксел. През ноември Киев шокира ЕС, като в последния момент отказа да подпише споразумение за мащабна търговия и сътрудничество и вместо това обяви укрепването на връзките си с Русия.

Срещата на върха ще бъде ограничена до няколко часа в разговори между Путин и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и техните ключови съветници. Според европейски дипломати, ЕС предложи да се промени форматът на срещата с цел да се извърши "по-откровенна, по-стратегически насочена дискусия, вместо обичайната официална среща на върха."

След отказа на Киев за споразумение с ЕС, Москва и Брюксел си размениха обвинения за намеса във вътрешните работи на Украйна. В резултат Украйна подписа споразумение за финансова помощ и отстъпки за природен газ с Москва. Тази рязка промяна на курса предизвика продължителни масови протести в Киев.

Въпреки че европейските длъжностни лица многократно изразиха своето недоволство от действията на Русия, ЕС остава до голяма степен зависима от неговата енергия и търговията с Москва, обемът на която през 2012 г. е в размер на 336 милиарда евро.

В същото време Европейският съюз е провокиран в спора между Световната търговска организация и Русия по обвиненията, че тя незаконно защитава своите автомобилопроизводители, и започна разследване на руския енергиен гигант "Газпром".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов