Избрани Новини

Ново меню за малчуганите в детските ясли

Нов рецептурник за хранене на децата в детските ясли влиза в сила от 10 февруари

В новото меню на децата до 3-годишна възраст са включени повече плодове, зеленчуци и месни продукти. Отменени са някои от старите и нездравословни практики, използвани при досегашното приготвяне на менюто. По-малко мазнини, сол и захар ще има в храните, приготвяни в детските ясли от идния понеделник. Соковете, които се дават на децата пък вече ще са само от свежи плодове и зеленчуци. Директорката на Детска ясла №10 „Макове“ в Благоевград Красимира Петкова даде по детайлни уточнения за новото меню на най-малките, предаде е-79.

„ В менюто се включват овесените ядки, житото, които до сега също не бяхме използвали. Друго много важно нещо е, че месото ще бъде само филе, без кости, без кожа. Същото важи и за рибата. Не се допуска ползването на сушена, солена, пушена риба и меса, на готови заготовки като кайма, кебапчета и кюфтета.Получаваме мляно месо, което е с намалено съдържание на сол и мазнини. Също така не се допускат готови продукти като салами, кренвирши и наденици.

Менюто се изготвя от специалист хранителни технологии към Община Благоевград инж. Весела Димитрова, която следи за енергийното съдържание на мазнините, въглехидратите и белтъчините“, заяви Красимир Петкова.

Грамажа на тестените закуски и хляба също се променя, заради изискванията на наредба №2 за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, приета от министерство на здравеопазването миналата година. Въпреки това родителите трябва да са спокойни, че децата ще бъдат нахранени и сити.

Храната за децата се приготвя на място в детското заведение, като извън менюто остават всички пържени храни. Всички продукти с които се приготвя храната за най-малките задължително трябва да са без консерванти и оцветители. Новост в менюто е увеличеното количество мляко и млечни продукти, които децата трябва да консумират. Храни като консервирани плодове и зеленчуци остават извън менюто в детските ясли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов